Банки фіксують різке зниження попиту на кредити - опитування НБУ

Банки фіксують різке зниження попиту на кредити - опитування НБУ

Укрінформ
Банки констатують різке зниження попиту на кредити з боку бізнесу і населення; зниження попиту на іпотеку стало найбільшим за всю історію опитувань.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

«У першому кварталі банки через війну кардинально змінили настрої попередніх опитувань стосовно динаміки кредитування: респонденти відзначили різке зниження попиту на кредити з боку бізнесу і населення, рекордне посилення стандартів кредитування та найнижчий рівень схвалення заявок», - ідеться в повідомленні.

При цьому банки не очікують відновлення попиту на кредити, за винятком сегмента МСП, та прогнозують "подальше посилення всіх видів ризиків".

Читайте також: НБУ уточнив порядок рефінансування банків

Зазначається, що у січні – березні 2022 року відбулося суттєве скорочення інтересу позичальників до бізнес-кредитів, найбільше – на довгострокові, кредити в іноземній валюті та позики МСП. Натомість потреба в оборотному капіталі, реструктуризації боргу та внутрішньому фінансуванні частково підсилювали попит.

Більшість банків повідомили про суттєве посилення стандартів корпоративного кредитування, більшою мірою для довгострокових кредитів, валютних позик та кредитів великому бізнесу.

Попит населення на кредити різко скоротився через зменшення витрат на товари тривалого вжитку і заощаджень.Зниження попиту на іпотеку стало "найбільшим за всю історію опитувань".

Стандарти кредитування домогосподарств також посилились, більшою мірою на іпотеку. У першому кварталі 2022 року учасники опитування відзначили зростання всіх видів ризиків, найбільше – кредитного й операційного.

Читайте також: НБУ запровадив заходи для запобігання непродуктивному відтоку капіталу

У наступні 12 місяців 46% респондентів прогнозують зростання обсягу корпоративного кредитування. Натомість більшість опитуваних заявляють про очікуване падіння роздрібного кредитування. Банки вважають, що якість кредитного портфеля погіршиться в обох сегментах.

Опитування проводилося з 18 березня до 8 квітня 2022 року серед кредитних менеджерів 28 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 94%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-