НБУ запровадив заходи для запобігання непродуктивному відтоку капіталу

НБУ запровадив заходи для запобігання непродуктивному відтоку капіталу

Укрінформ
Національний банк запровадив додаткові заходи для запобігання непродуктивному відтоку капіталу. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Національний банк України уточнив обмеження на транскордонні операції громадян з метою запобігання непродуктивному відтоку капіталу з країни в умовах воєнного стану», - йдеться в повідомленні.

Так, фізичні особи матимуть змогу купувати активи, які безпосередньо конвертуються (обмінюються) на грошові кошти та належать до операцій «quasi cash», використовуючи лише власну іноземну валюту, у межах ліміту 100 тис. грн на місяць (в еквіваленті). Відповідний ліміт також поширюється на транскордонні P2P-перекази.

Зазначені вище безготівкові операції дозволено здійснювати з використанням платіжних карток, емітованих до рахунків, що відкриті в іноземній валюті. У НБУ нагадують, що до операцій «quasi cash» належать: поповнення електронних гаманців, брокерських або форекс-рахунків, оплата дорожніх чеків, купівля віртуальних активів тощо.

Водночас із метою підтримки вимушених переселенців з України Національний банк визначив, що фізичні особи також мають змогу в межах окремого ліміту у 100 тис. грн на місяць здійснювати транскордонні Р2Р-перекази з рахунків, відкритих у банках у національній валюті. Однак, здійснення операцій «quasi cash» із відповідних рахунків тимчасово заборонено.

За оцінками Національного банку, відповідні зміни сприятимуть поліпшенню кон’юнктури валютного ринку, що є необхідною передумовою для послаблення обмежень і надалі, а також зменшенню тиску на міжнародні резерви України.

Відповідні зміни унесені постановою Правління Національного банку України від 20 квітня 2022 року. Документ набрав чинності 20 квітня 2022 року.

Читайте також: НБУ уточнив порядок рефінансування банків

Як повідомляв Укрінформ, Нацбанк поінформував, що станом на 1 квітня 2022 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 28107,5 млн дол. США. За підсумками березня вони зросли на 2% насамперед завдяки надходженню фінансування від міжнародних партнерів, яке компенсувало продаж валюти Національним банком та платежі з обслуговування державного боргу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-