НБУ уточнив порядок рефінансування банків

НБУ уточнив порядок рефінансування банків

Укрінформ
Національний банк України повертається до практики надання банкам кредитів рефінансування під заставу.

 Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Національний банк уніс зміни до порядку надання кредитів рефінансування для підтримки ліквідності банків з огляду на зростання ліквідності банківської системи від початку війни, стабілізацію ситуації на фінансовому ринку, а також дострокове повернення банками кредитів рефінансування. Пріоритетним інструментом підтримки ліквідності банків знову стануть забезпечені кредити рефінансування, як це і було до запровадження воєнного стану", - йдеться у повідомленні.

Щоб розширити можливості банків з отримання кредитів рефінансування під заставу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), НБУ пом'якшив підходи до оцінки вартості таких цінних паперів.

Читайте також: Ще 1,5 тисячі українців придбали військові ОВДПНацбанк

Так, із 4 травня заставна вартість ОВДП, номінованих у національній та іноземній валютах, розраховуватиметься без понижуючого коригуючого коефіцієнта. Проте вона не перевищуватиме номінальної вартості цінного паперу.

Водночас, доступ до бланкового рефінансування з 4 травня зберігатиметься лише для банків, які вичерпали можливості отримання забезпеченого рефінансування та мають відплив коштів фізичних осіб із 23 лютого 2022 року у розмірі 5% і більше.

У НБУ вважають, що для покриття можливого відпливу коштів банки мають достатній запас високоякісних активів та доступ до інструментів рефінансування, забезпечених заставою.

Читайте також: Нацбанк оприлюднив Основні засади грошово-кредитної політики на період воєнного стану

Як повідомлялося, Національний банк України з 18 квітня проводить тендери з надання рефінансування на строк до одного року один раз на тиждень.

У лютому НБУ почав застосовувати інструмент бланкового рефінансування для підтримки ліквідності банків в умовах повномасштабної російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-