Агресія рф проти України вплине на 25% світової торгівлі зерном - Мінекономіки

Агресія рф проти України вплине на 25% світової торгівлі зерном - Мінекономіки

Укрінформ
російська агресія проти України вплине приблизно на 25% світової торгівлі зерновими і спричинить серйозні наслідки, включаючи скорочення пропозиції, зростання цін, продовольчу інфляцію та погіршення доступності продуктів харчування в країнах-імпортерах, особливо пшениці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки за підсумками засідання Міжнародної ради по зерну (МРЗ).

За оцінкою заступника міністра економіки України Тараса Качки, російська агресія проти України вплине приблизно на 25% світової торгівлі зерновими і спричинить серйозні наслідки, включаючи скорочення пропозиції, зростання світових цін, продовольчу інфляцію та погіршення доступності продуктів харчування в країнах-імпортерах, особливо пшениці.

Читайте також: Експорт українських товарів через агресію росії скоротився вдвічі

“При цьому росія, окрім того, що блокує українські порти, сама запроваджує обмеження на експорт зерна та мінеральних добрив. Це вже вплинуло на світові ціни та безумовно матиме вплив на майбутні врожаї, що відобразиться на їх ціні та доступності. Такі дії агресора – це свідома провокація, спрямована на те, щоб поставити світ у залежність від рф”, - наголосив Качка.

Водночас представник України запевнив світову спільноту, що Україна, одночасно відстоюючи свій суверенітет і цілісність, продовжує закладати гарантії продовольчої безпеки і цілісності в регіоні та світі.

Читайте також: Ціни на продукти рекордно зростають в усьому світі через війну в Україні – FAO

“Незважаючи на бомби і міни окупантів, ми почали цей посівний сезон, а також продовжуємо шукати шляхи виконання наших міжнародних зобов'язань, а саме способи доставки зерна споживачам у світі”, - повідомив Качка.

За результатами засідання вперше в історії МРЗ було прийнято декларацію, у якій дії одного з членів МРЗ були визнані несумісними з положеннями Конвенції про торгівлю зерном 1995 року. Серед іншого, декларацією засуджується повномасштабна військова російська агресія проти України та закликається до негайного її припинення і виведення усіх військ з території України. Документ підтримала абсолютна більшість присутніх членів МРЗ, як країн-експортерів (94% голосів), так і країн-імпортерів (82% голосів).

Прийняття такої декларації може слугувати у подальшому для виключення рф із Міжнародної ради по зерну та, як наслідок, зменшення політичної ваги країни-агресора у світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-