Шевченко анонсує можливе послаблення щодо валютообмінних операцій

Шевченко анонсує можливе послаблення щодо валютообмінних операцій

Укрінформ
Ситуація на готівковому валютному ринку стабілізується і дає можливість говорити про поетапне послаблення, зокрема, щодо валютообмінних операцій вже найближчим часом.

Про це в інтерв’ю Економічній правді розповів голова Національного банку України Кирило Шевченко, передає Укрінформ.

«Ми в щоденному режимі отримуємо показники з ринку і розуміємо, що сьогодні різниця між офіційним курсом і курсом на чорному ринку не така, якою була на початку війни. Якщо на початку війни ми бачили в обмінниках, що курс коливався на рівні близько 40 грн за долар, то сьогодні середній курс по готівковому ринку 31,63-32,05. Це не дуже широкий спред, і це нас тішить. Я думаю, що найближчим часом ми розглянемо деякі послаблення саме щодо валютообмінних операцій. В принципі ми вже їх робимо», - зазначив очільник НБУ.

Читайте також: З початку війни банківська система видала 2,3 мільярда кредитів – Шевченко

Шевченко уточнив, що обсяги золотовалютних резервів України нині перевищують довоєнні показники, що також сприяє стабілізації роботи банківської системи.

«На початку квітня, після більш ніж місяця війни, обсяг міжнародних резервів перевищує 28 млрд доларів. Це 85% від композитного показника МВФ. Поповнення резервів відбувалося завдяки тому, що Україна отримала дуже значну підтримку світу. З початку війни Україна отримала 3,2-3,3 млрд доларів у різних валютах від міжнародних фінансових організацій. Зрозуміло, що ці гроші підтримали наші резерви. У нас є парадокс: резерви зараз вищі, ніж до початку війни, завдяки цій підтримці», - зазначив голова НБУ.

Як повідомлялося, Національний банк України з 1 березня 2022 року замість повної заборони на видачу готівкових коштів з рахунку клієнта в іноземній валюті встановив обмеження в 30 тисяч гривень на день, а також дозволив використовувати за кордоном платіжні картки для розрахунків та отримання готівки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-