Естонія повністю припинить імпорт російського газу до кінця 2022 року

Естонія повністю припинить імпорт російського газу до кінця 2022 року

Укрінформ
Уряд Естонії ухвалив принципове рішення, що країна відмовиться від імпорту російського газу ще 2022 року.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт естонського кабміну.

«Ми маємо якнайшвидше перестати купувати газ у путінського режиму, який використовує ці гроші у війні проти України», - сказала прем'єр-міністр Кая Каллас.

До осені в портовому місті Палдіскі будуть створені можливості приймати скраплений природний газ, а також створено держрезерв газу обсягом 1 тВт.

За словами прем'єр-міністра Естонії, запуск плавучого терміналу скрапленого газу в Палдіскі – «це можливість не лише для Естонії, а й для всього нашого (балтійського - ред.) регіону вже з наступної зими стати незалежними від російського газу».

Міністр економіки та інфраструктури Тааві Аас також наголосив на знаковості сьогоднішніх рішень для всього регіону та пояснив суть проекту: запуск у співпраці з Фінляндією плавучого терміналу забезпечить обидві країни газом вже до наступного холодного сезону. Газопровід до нього збудує компанія Elering (через нього акціонером проекту стане держава Естонія), причал – компанія Alexela, яка давно готувала цей проект. Міністр пояснив, що з точки зору всього регіону, термінал, що базується в Палдіскі, є тимчасовою перспективою, щоб терміново забезпечити надійність газопостачання. У майбутньому той же термінал до кінця періоду оренди в основному базуватиметься у Фінляндії.

Читайте також: Конгрес США ухвалив законопроєкт про заборону імпорту нафти й газу з росії

Міністерство економіки та комунікацій має найближчим часом подати уряду на погодження проект поправок до Закону про природний газ, у якому будуть розглянуті питання газопостачання у надзвичайній ситуації, і тарифи щодо використання терміналу скрапленого газу.

Для додаткового зниження ризиків було також прийнято рішення придбати через AS Eesti Varude Keskus (Естонський центр резервів) запас природного газу обсягом 1 тВт (приблизно 20% річного споживання газу в країні). Цей запас можна продавати учасникам ринку у разі перебоїв із постачанням. Газ планується зберігати у латвійському газовому сховищі в Інчукалнсі.

Як повідомлялося, першою серед країн ЄС імпорт російського газу припинила Литва – з 1 квітня. Це стало можливим завдяки тому, що в литовському порту Клайпеда з 2014 року працює термінал СПГ.

Як повідомляв Укрінформ, 6 квітня Рада постійних представників ЄС підтримала новий пакет санкцій проти росії як країни-агресора. Нові обмежувальні заходи будуть поширені на більшу кількість осіб та установ, які причетні до путінської війни проти України. Новий пакет санкцій передбачає також заборону заходу до європейських портів для всіх російських суден та повну відмову від імпорту до країн ЄС російського вугілля.

Водночас країни-члени ЄС поки що не змогли дійти згоди щодо повної відмови від імпорту російських енергоносіїв, нафти та газу. Натомість європейці мають консолідовану позицію щодо необхідності кроків для того, щоб згодом повністю позбавитися енергетичної залежності від росії та одночасно збільшити інвестиції у розвиток відновлюваних джерел «зеленої» енергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-