Інтенсивність кібератак на Укренерго після вторгнення рф зросла утричі

Інтенсивність кібератак на Укренерго після вторгнення рф зросла утричі

Укрінформ
Після масштабного вторгнення російської федерації в Україну інтенсивність кібератак на національну енергетичну компанію "Укренерго" зросла утричі.

Як передає Укрінформ, про це Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України з посиланням на голову правління Укренерго Володимира Кудрицького повідомляє в Телеграмі.

За даними CERT-UA, енергетичний сектор України входить до однієї із найпопулярніших цілей кіберзловмисників під час війни. Попри це, енергопостачання в Україні працює стабільно.

"Від початку вторгнення росії в Україну спроби атакувати периметр компанії "Укренерго" зросли втричі у порівнянні з довоєнним часом", - зазначив Кудрицький.

За його інформацією, найбільша кількість атак сталася в лютому-березні, пік атак зафіксований напередодні приєднання України до ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity, європейська мережа системних операторів передачі електроенергії) і напередодні вторгнення.

Усі кібератаки були безуспішними, однак тривають вони й досі.

До спроб приховати свої дії російські хакери не вдаються. Зокрема на певних етапах вони сканували систему, використовуючи російські IP-адреси.

За даними Держспецзв'язку, головною метою хакерів була спроба завадити приєднанню української енергосистеми до ENTSO-E. Адже з початком агресії росії білоруська система, наприклад, повністю відключилась від зовнішнього світу. Україна не може собі цього дозволити і не планує.

Читайте також: У Держспецзв'язку розповіли подробиці кібератаки на Укртелеком

Те, що Укренерго від кібератак не постраждало, є результатом попередніх двох років роботи, протягом яких компанія створила сильну систему кіберзахисту.

Згадана система захищає як адміністративну мережу, яка пов’язана з інтернетом, так і технологічну мережу, яка є серцем енергосистеми. Рівень захисту останньої є кратно вищим.

“Всі наші системи відповідають найвищим світовим стандартам, і якість нашої команди, яка у змаганнях з кібербезпеки поступається лише команді Держспецзв’язку, і інвестиції в обладнання, зокрема центр обробки даних. Ми змогли захиститися, бо готувалися правильно”, - наголосив Кудрицький.

Як повідомлялося, 24 лютого енергосистема України остаточно від’єдналася від енергетичної системи росії та білорусі, а 16 березня приєдналася до європейської енергомережі ENTSO-E .

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-