Рада ухвалила закон про вклади у банках під час воєнного стану

Рада ухвалила закон про вклади у банках під час воєнного стану

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №5542-1 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб".

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на народного депутата із парламентської фракції "Голос" Ярослава Железняка, за прийняття законопроєкта в цілому проголосували 298 парламентаріїв.

У перехідних положеннях документа зазначено, що на період воєнного стану та трьох місяців з моменту його припинення чи скасування Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відшкодовує кожному вкладнику банку кошти в повному розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку.

Норма стосуватиметься банків, які будуть віднесені до категорії неплатоспроможних протягом дії воєнного стану в Україні та трьох місяців з дня його припинення чи скасування.

Загалом, законопроєкт визначає правову основу для участі Ощадбанку у системі гарантування вкладів фізичних осіб та відповідні положення, розроблені з метою забезпечити плавність перехідного періоду банку. Крім того, передбачене поступове збільшення суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами з 400 тис. до 600 тис. гривень (протягом визначеного періоду) у разі забезпечення фінансової стійкості ФГВФО.

Як повідомлялося, загальна сума вкладів фізичних осіб у банках – учасниках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб станом на 1 лютого 2022 року становила 658,3 млрд грн. Вклади 98,1% вкладників у банках - учасниках Фонду не перевищували 200 тис. грн, а тому повністю підпадають під гарантії Фонду. Загальна сума цих вкладів становить 245,1 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-