Шмигаль прогнозує падіння ВВП України на 35%

Шмигаль прогнозує падіння ВВП України на 35%

Укрінформ
Цього року ВВП України може впасти на 35% або ще нижче.

Як передає Укрінформ, про це заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Стосовно ВВП. Ми розуміємо, що в 10 областях не все просто. Там знаходяться підприємства, які складали приблизно 50% ВВП країни. На початок війни МВФ прогнозував падіння у приблизно 10%. Ми бачимо, що зараз, коли відбуваються військові дії плюс не пройшов перший шок від початку війни, за нашими оцінками - це коливання 35% і трошки вище", - сказав Прем'єр.

Він додав, що далі все буде залежати від того, як економіка та бізнес оговтаються, залежить від експортних галузей, де Україна зараз перелаштовується з морських поставок на залізничні через Східну Європу. Все це теж буде впливати на ВВП.

Шмигаль зазначив, що з перших днів війни уряд перевів економіку на військові рейки. Зараз всі процеси оптимізовані. Він також закликав бізнес виходити та працювати там, де це можливо для того, щоб наповнювати бюджет, адже з цього бюджету фінансується оборона країни.

"Без економіки не можна виграти війну, тому що вона має забезпечувати військові потреби, має забезпечувати виплату соціальних зобов’язань, виплату зарплати та забезпечувати всю військову промисловість", - наголосив очільник уряду.

Як повідомляв Укрінформ, з 24 лютого розпочався новий етап російсько-української війни. Російські війська в Україні обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні понад 1 тис. компаній ухвалила рішення перемістилася з тимчасово окупованих територій або територій, де йдуть бойові дії; з них понад 300 вже передислокувалися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-