Кабмін затвердив план заходів з переміщення підприємств на безпечну територію

Кабмін затвердив план заходів з переміщення підприємств на безпечну територію

Укрінформ
Кабінет Міністрів затвердив план заходів з переміщення виробничих потужностей на безпечну територію.

Про це йдеться в розпорядженні Кабміну №246-р від 25 березня 2022 року «Про затвердження плану невідкладних заходів з переміщення у разі потреби виробничих потужностей суб’єктів господарювання з територій, де ведуться бойові дії та/або є загроза бойових дій, на безпечну територію».

Зокрема, планом передбачено:

1. Визначення переліку суб’єктів господарювання, які потребують та/або мають намір щодо переміщення з територій, де ведуться бойові дії та/або є загроза бойових дій, на безпечну територію.

2. Визначення переліку вільних виробничих площ (greenfield/brownfield), які можуть використовуватися переміщеними підприємствами, та створення з цією метою єдиної бази даних (цифрової картки).

3. Проведення постійного моніторингу стану переміщення підприємств.

4. Проведення моніторингу стану розміщення підприємств на безпечній території.

5. Надання інформаційної та організаційної допомоги щодо можливостей розміщення та проживання працівників переміщених підприємств.

6. Підготовку пропозицій щодо спрощення порядку передачі в оренду державного та комунального майна.

7. Сприяння оперативному виділенню рухомого складу АТ «Укрзалізниця» для перевезення виробничого обладнання підприємств, зокрема за поданням обласних військових адміністрацій.

8. Розроблення механізму відшкодування вартості перевезення майна підприємств та затвердження тарифів на перевезення АТ «Укрпошта» без складання окремих кошторисів.

9. Забезпечення оперативного підключення виробничих потужностей переміщених підприємств до газо-, водо-, електропостачання та інших інженерних комунікацій.

10. Опрацювання питання щодо надання компенсацій підприємствам за підключення до електропостачання.

11. Опрацювання питання про перенесення терміну сплати відсотків за кредитами (позиками), наданими вітчизняними банками переміщеним підприємствам з метою відновлення виробництва.

12. Розроблення можливості формування замовлення для військово-промислового комплексу, а також вирішення питань критичного імпорту окремих товарів.

13. Опрацювання питання спрощення процедур надання чи передачі земельних ділянок розміщення виробничих потужностей підприємств.

Зазначається, що виконання затвердженого плану заходів потрібно здійснити впродовж березня-травня. При цьому основна частина завдань має бути виконана до кінця поточного місяця.

Як повідомлялося, українські підприємства, які знаходяться у зоні активних бойових дій, можуть отримати державну допомогу в переміщенні своїх потужностей до Західної України. Для цього запущено програму з релокації українських виробництв за підтримки держави. Станом на 27 березня із зони бойових дій на захід переміщено 89 підприємств. 47 з них вже приступили до роботи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-