Подальша війна та блокування росією портів може спричинити світову продовольчу кризу - Лещенко

Подальша війна та блокування росією портів може спричинити світову продовольчу кризу - Лещенко

Укрінформ
Україна зможе виконати свої зобов'язання перед міжнародними партнерами стосовно поставки аграрної продукції, коли буде припинення вогню, і росія розблокує чорноморські порти.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко під час брифінгу.

"Україна налаштована на виконання всіх своїх контрактів та зобов'язань за умови припинення вогню і відкриття моря. Море - це сьогодні питання номер один для агросектору. Якщо буде відкрите море, Україна буде стабільним постачальником їжі", - наголосив він.

Лещенко підкреслив, що 80% аграрного експорту з України відбувається саме через чорноморські порти, які наразі заблоковані росією. Міністр нагадав, що Україна та росія забезпечують 30% світового експорту пшениці, 30% світового експорту кукурудзи та 80% світового експорту соняшникової олії. Він зазначив, що, блокуючи поставки з України, росія також блокує власний аграрний експорт.

На думку міністра, подальша війна в Україні та блокування портів може спричинити світову продовольчу кризу, адже наша країна забезпечує аграрною продукцією 400 млн людей у світі. За словами Лещенка, найбільше від зупинення поставок з України постраждають країни Африки, Близького Сходу та Південно-Східної Азії.

Як повідомляв Укрінформ, через повідомлення вмс рф про закриття району в північно-західній частині Чорного моря ДП «Адміністрація морських портів України» закрило на вхід/вихід 11 українських портів.

З 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-