Макрон провів низку переговорів щодо безпеки українських ядерних об'єктів

Макрон провів низку переговорів щодо безпеки українських ядерних об'єктів

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон обговорив із керівництвом МАГАТЕ, України, Німеччини та Великої Британії питання безпеки українських ядерних об’єктів.

Як передає Укрінформ, про ці телефоні розмови повідомляє Єлисейський палац.

Стосовно спілкування з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі вказується, що у найближчі години Франція запропонує разом зі своїми основними партнерами на основі технічних критеріїв МАГАТЕ конкретні заходи щодо забезпечення надійності та безпеки п’яти основних ядерних об’єктів України.

З канцлером Німеччини Шольцом Макрон обговорив бойові дії на Запорізькій АЕС. Шольц привітав пропозицію Макрона щодо конкретних заходів для виконання рекомендацій МАГАТЕ.

Співрозмовники також домовилися підтримувати тісну координацію з огляду на Версальський саміт 10 і 11 березня в контексті головування Франції в Раді ЄС, під час якого розглядатимуться питання адаптації до наслідків війни в Україні, а також висновки, які мають бути сформульовані у сферах оборони та енергетики.

Також Шольц повідомив про важку розмову, яку мав з президентом РФ Путіним.

З прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном обговорювалися останні події в Україні. Джонсон також висловив підтримку пропозиції Макрона вжити заходів для виконання рекомендацій МАГАТЕ щодо безпеки українських ядерних об'єктів.

Вони домовилися продовжити розмову у форматі Quint (Німеччина, США, Франція, Італія, Велика Британія).

З Президентом України Володимиром Зеленським обговорення було зосереджене на останніх подіях та прогресі в переговорах. Співрозмовники також обговорили гуманітарні потреби населення. Макрон зазначив, що Франція і надалі посилюватиме підтримку України в цьому аспекті.

Також Макрон поінформував Зеленського про свою пропозицію розробити конкретні заходи, які дозволять на основі рекомендацій МАГАТЕ забезпечити безпеку п'яти основних ядерних об'єктів України. Зазначається, що Президент Зеленський привітав такий підхід. Вони домовилися залишатися на зв’язку в наступні години та дні.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч на п’ятницю внаслідок обстрілів з важкої техніки російської армії виникла пожежа на Запорізькій АЕС. Зафіксоване влучання в перший енергоблок.

В Нью-Йорку було скликане екстрене засідання Ради Безпеки ООН з приводу останньої атаки російських загарбників на Запорізьку АЕС.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-