Остання кібератака була психологічною, економічна сфера втрат не зазнала – РНБО

Остання кібератака була психологічною, економічна сфера втрат не зазнала – РНБО

Укрінформ
Остання DDoS-атака – це атака, яка класифікується як інформаційно-психологічна. Вона не була деструктивною, що пошкодила б інфраструктуру, а спрямовувалась виключно на населення, аби показати відсутність доступу до інформаційних електронних ресурсів, які надає держава і фінансові установи.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час спільного брифінгу щодо хакерських атак 15 лютого заявив заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк, інформуючи про координацію діяльності державних органів у період DDoS-атак.

«Ця атака виключно інформаційно-психологічного характеру. Ніяких втрат, пошкоджень, викрадень не відбулось. Фінансова частина працює в сталому режимі, енергетична сфера працює безперебійно, всі працюють в штатному режимі», – запевнив заступник секретаря РНБО.

Читайте також: Хакери атакували НБУ разом з іншими банками, напад відбили

Він нагадав, що напередодні кібератаки багатьом громадянам, особливо військовослужбовцям ЗСУ та правоохоронцям, почали надходити смс-повідомлення про те, що ввечері з 15 на 16 лютого не будуть працювати банкомати. Це була скоординована планова атака, аби люди самі почали «допомагати» злочинцям здійснювати пасивну атаку на ресурс, перевіряючи свої рахунки.

Демедюк також повідомив, що для ліквідації наслідків кібератаки були задіяні й міжнародні партнери.

Читайте також: СБУ вбачає у кібератаках слід іноземних спецслужб - можливо Росії

«Ми підняли всіх суб’єктів забезпечення кібербезпеки не лише в нашій державі, а й наших партнерів, які злагоджено, в дуже короткі терміни почали спільно працювати з нами 24/7, незалежно від часового поясу. Це по-перше. По друге, наш Національний банк України, як один із суб’єктів забезпечення кібербезпеки, спрацював на відмінно, і втрат у фінансовій частині у нас не було жодних», – повідомив Демедюк.

Він також наголосив, що від таких атак жодна країна не застрахована, але є можливість їх уникати. Для цього необхідно організувати спільну скоординовану роботу провайдерів усіх форм власності та державних установ, які забезпечують кіберзахист. Це дозволить запобігти кризовим ситуаціям у майбутньому, наголосив Демедюк.

Як повідомляв Укрінформ, 15 лютого DDoS-атак зазнали сайти Міністерства оборони та Збройних сил України. Були також зафіксовані перебої в роботі вебсервісів державних Ощадбанку і ПриватБанку.

Читайте також: У РНБО розповіли про останні DDoS-атаки і дали поради провайдерам

Робота банківських ресурсів станом на 19:30 була відновлена. Робоча група з фахівців основних суб'єктів національної системи кібербезпеки вживає заходів для протидії та локалізації кібератаки.

Віцепрем'єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що близько 20:00 почалася потужна DDoS-атака на портал «Дія», її відбили кіберфахівці.

За фактом DDoS-атак на українські вебресурси Нацполіція відкрила кримінальне провадження за статтями 361 (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем) та 363-1 (умисне масове розповсюдження повідомлень електрозв'язку, що призвело до порушення роботи автоматизованих систем) Кримінального кодексу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-