Міненерго просить парламент затвердити на постійній основі обмеження на РДН

Міненерго просить парламент затвердити на постійній основі обмеження на РДН

Укрінформ
Міністерство енергетики звернулося до Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг із пропозицією затвердити на постійній основі обмеження обсягу продажу електроенергії на ринку "на добу наперед" (РДН).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міненерго.

"Міністерство енергетики звернулося до Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг щодо потреби запровадження на постійній основі норми Закону України «Про ринок електричної енергії», що передбачають обмеження обсягу продажу електричної енергії електропостачальниками (трейдерами) на ринку «на добу наперед». Цей обсяг не має перевищувати 10% від зареєстрованого обсягу купівлі електричної енергії за двосторонніми договорами", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що така норма була запроваджена змінами до змінами до законодавства з 14 липня 2021 року і діяла до 1 листопада 2021 року. У Міненерго вважають, що обмеження продемонструвало позитивний вплив на функціонування ринку електроенергії, сприяло стабілізації ціноутворення і підвищило його прозорість.

Читайте також: НКРЕКП знову підвищила мінімальне цінове обмеження на ринку електроенергії

Крім того, міністерство пропонує продовжити дію змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» у частині обов’язкового продажу електроенергії виробниками всіх форм власності (окрім тих виробників, яким встановлено «зелений» тариф та виробників електричної енергії, які за результатами аукціону набули право на підтримку) на ринку двосторонніх договорів виключно на електронних аукціонах. Цю норму пропонується продовжити до 1 квітня 2023 року.

Як повідомлялося, НКРЕКП планує залучити Антимонопольний комітет до вивчення ситуації на внутрішньодобовому ринку електроенергії. У поведінці учасників ринку електроенергії на його короткострокових сегментах регулятор вбачає змову з метою досягнення економічних, політичних чи регуляторних цілей.

Комісія 10 лютого підвищила мінімальне цінове обмеження на внутрішньодобовому ринку електроенергії з 115% від ціни на ринку "на добу наперед" до 150%. Раніше регулятор підвищив мінімальне цінове обмеження на ВДР зі 105% від ціни на РДН до 115%.

Наприкінці січня – на початку лютого 2022 року внаслідок значного профіциту спостерігалося перетікання обсягів електроенергії між сегментами ринку та значне коливання цін. В окремі періоди обсяги продажу на ВДР зрівнювались з обсягами продажу на РДН, що суперечить концепції функціонування ринку електричної енергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-