Ситуацію на внутрішньодобовому ринку електроенергії дослідить АМКУ

Ситуацію на внутрішньодобовому ринку електроенергії дослідить АМКУ

Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), планує залучити Антимонопольний комітет до вивчення ситуації на внутрішньодобовому ринку електроенергії.

Про це під час засідання НКРЕКП 10 лютого заявив голова регулятора Валерій Тарасюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Є ознаки також і змов, але це будемо розбиратися разом із, можливо, правоохоронними органами, і точно - з Антимонопольним комітетом. Якщо два гравці так впливають на ринок - це точно вказує на те, що ринок занадто концентрований і потрібні антимонопольні дії", - сказав Тарасюк.

Він наголосив, що надлишок електроенергії на внутрішньодобовому ринку виставляють найбільші виробники. Водночас, через це два великих гравці ринку - компанії ДТЕК та ТОВ "Юнайтед Енерджі" - змінюють свою торгову стратегію на ринку.

"Може, з точки зору бізнесу, це зрозуміло, але за ними йдуть дрібніші гравці. А далі - кумулятивний ефект", - прокоментував Тарасюк.

Читайте також: НКРЕКП підвищила мінімальне цінове обмеження на ринку електроенергії

Голова НКРЕКП зазначив, що регулятор вживає максимум дій для того, щоб оздоровити ситуацію на ринку електроенергії.

Як повідомлялося, НКРЕКП підвищила мінімальне цінове обмеження на внутрішньодобовому ринку електроенергії (ВДР) з 115% від ціни на ринку "на добу наперед" (РДН) до 150% до 16 лютого. Раніше регулятор підвищив мінімальне цінове обмеження на ВДР зі 105% від ціни на РДН до 115%.

Наприкінці січня – на початку лютого 2022 року внаслідок значного профіциту спостерігалося перетікання обсягів електроенергії між сегментами ринку та значне коливання цін. В окремі періоди обсяги продажу на внутрішньодобовому ринку (ВДР) зрівнювались з обсягами продажу на РДН, що суперечить концепції функціонування ринку електричної енергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-