Австрія вважає малоймовірним сертифікацію «Північного потоку-2» в нинішніх умовах

Австрія вважає малоймовірним сертифікацію «Північного потоку-2» в нинішніх умовах

Укрінформ
Австрія вважає малоймовірним, що німецький регулятор у нинішніх умовах надасть необхідне схвалення газопроводу "Північний потік-2".

Як передає Укрінформ, про це заявив у вівторок у Києві федеральний міністр з європейських та міжнародних справ Австрії Александер Шалленберг під час спільної пресконференції з главами МЗС України, Чехії та Словаччини.

"Малоймовірно, що "Північний потік-2" отримає необхідне схвалення з боку відповідного німецького регулятора з огляду на нинішню ситуацію (ескалацію російсько-українського конфлікту та військові погрози Кремля – ред.)", - заявив Шалленберг.

Також міністр повторив свою позицію, яка полягає в тому, що не потрібно робити "Північний потік-2" "наріжним каменем" санкційного режиму проти РФ, оскільки мова йде про проєкт, який ще навіть не запрацював. На його переконання, ця тема не зможе бути переконливою для того, щоб Москва могла змінити свою позицію. "Мені не дуже подобається, що у нас є дискусії, у яких фокус лише на двох основних речах: "Північний потік-2" та SWIFT", - заявив австрійський міністр.

Він вказав на те, що відносини між ЄС та РФ в економічній сфері є більш широкими. "І я б хотів чітко заявити, що ми працюємо в рамках ЄС над широким та масивним санкційним пакетом у випадку військової агресії", - заявив Шалленберг.

За його словами, у ЄС наявний консенсус з цього приводу, і Австрія підтримає санкційний пакет проти Росії у разі подальшої військової агресії.

Австрійський міністр також вказав на те, що стабільність та безпека України мають безпосередній вплив на регіон Центральної Європи і Австрію зокрема. "Безпека України – це і наша безпека", - заявив він.

Читайте також: Nord Stream 2 має бути у пакеті санкцій проти Росії – віцепрезидент Європарламенту

Шалленберг вказав на те, що попри свій нейтральний статус Австрія стоїть на боці українського народу. "Австрія стоїть на вашій стороні. Ми не є членом НАТО. Ми нейтральна країна і маємо конституційні обмеження. Але ми стоїмо на боці українського народу, коли мова заходить про гуманітарну допомогу ", - заявив він.

Як повідомляв Укрінформ, “Північний потік - 2” – російський газопровід, збудований в обхід України. Його проклали по дну Балтійського моря з РФ до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром".

У серпні компанія Nord Stream 2, оператор будівництва "Північного потоку-2", програла у німецькому суді справу про звільнення газопроводу від вимог газової директиви ЄС. У листопаді Німецький федеральний регулятор відтермінував сертифікацію "Північного потоку-2" як незалежного оператора з транспортування газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-