Укрзалізниця з 10 лютого скасовує заборону на транзитні вантажі до Польщі

Укрзалізниця з 10 лютого скасовує заборону на транзитні вантажі до Польщі

Укрінформ
АТ «Укрзалізниця» з 10 лютого скасовує заборону на перевезення транзитних вантажів Україною до Республіки Польщі.

Про це інформує офіційний сайт "Укрзалізниці", передає Укрінформ.

"АТ "Укрзалізниця" з 10 лютого скасовує заборону на перевезення транзитних вантажів Україною до Республіки Польщі. Це стало можливим завдяки злагодженій оперативній роботі залізниць двох країн", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цього вдалося досягти завдяки численним переговорам, проведеним між керівництвами Польської залізниці та Укрзалізниці.

Так, Польська залізниця покращила приймання поїздів з української сторони на стику Ізов-Грубешів. У результаті щоденний обмін піднявся і в окремі дні сягав 10 поїздів. Цих показників достатньо для ритмічних перевезень між країнами без скупчення вагонів на кордоні. Раніше цей показник сягав максимум 8-9, а інколи й 7 поїздів на добу.

Читайте також: Наглядова рада Укрзалізниці провела перше засідання в оновленому складі

Також Укрзалізниця продовжує роботу над збільшенням пропускної здатності залізничної інфраструктури у напрямку Республіки Польща. Зокрема, триває електрифікація дільниці Ковель — Ізов — Держкордон. Усі роботи на напрямку планується закінчити до кінця червня 2022 року.

"УЗ" сподівається, що Польська залізниця також долучиться до модернізації цього напрямку та електрифікує дільницю Держкордон — Грубешів завдовжки 1,5 км, що на її території.

Крім того, АТ "Укрзалізниця" очікує погодження залізничною компанією "ПКП ЛХС" (Польща) зміни плати за використання вагонів власності Української залізниці, яка є значно нижчою від ринкової. Наразі нарахування здійснюється за умовами договору, який був підписаний ще у 2019 році. При цьому "Укрзалізниця" реалізує послугу перевезень у власних вагонах територією України через систему Прозорро. Це дозволяє розподіляти вантажні вагони на конкурентних умовах і за ринковою вартістю.

Як зауважив голова правління "УЗ" Олександр Камишін у своєму Телеграмі, налагодження приймання потягів на цьому напрямку - лише половина рішення проблеми, друга половина, на його думку, – це модернізація інфраструктури.

Читайте також: Укрзалізниця у січні перевезла рекордну кількість вантажів

"На листопадове зростання накопичення вагонів, звичайно, вплинула осіння кампанія з ремонту колійного господарства УЗ. Ми ремонтувалися, щиро кажучи, невчасно, але іншого виходу не було. Але я вірю у можливість суттєвого приросту вантажообігу з Польщею. Тому ми прискореними темпами продовжуємо роботу над електрифікацією ділянки Ковель-Ізов. Це дозволить нам суттєво підвищити пропускну спроможність цього напряму з української сторони", - написав Камишін

Голова правління "УЗ" нагадав, що на кінець минулого року "Укрзалізниця" закінчила електрифікацію 43 км, а до кінця червня планує доробити ще 50 км, що залишилися. У підсумку, це буде найбільший проєкт електрифікації на залізниці за останні 10 років.

А після електрифікації ділянки від держкордону до Грубешова на території Польщі з цього стику можна буде прибрати тепловози і підтвердити прихильність обох країн до зелених, європейських цінностей.

Читайте також: Укрзалізниця прийняла партію нових пасажирських спальних вагонів

Як повідомляв Укрінформ, польська залізниця (PKP SA) звинуватила Укрзалізницю у блокуванні з 30 листопада минулого року всіх транзитних залізничних перевезень зі Сходу через територію України до Польщі.

В Укрзалізниці заявили, що ввели тимчасову заборону залізничного транзиту через територію України до Польщі через скупчення вагонів на кордоні та застарілу інфраструктуру польської залізниці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-