Естонія зупиняє транзит білоруських нафтопродуктів та вугільних масел - санкції

Естонія зупиняє транзит білоруських нафтопродуктів та вугільних масел - санкції

Укрінформ
Уряд Естонії на засіданні в четвер вирішив запровадити національні санкції щодо Білорусії: зупиняє транзит вугільних масел та нафтопродуктів через країну.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національне телерадіомовлення ERR.

«Ми прийняли рішення запровадити додаткові санкції проти Білорусі з боку Естонської держави та призупинити транзит вугільних масел та нафтопродуктів, що проходять під митним кодом 2707 через Естонію», - сказала прем'єр-міністр країни Кая Каллас на пресконференції у четвер.

Вона пояснила, що ці товари безпосередньо не підпадають під санкції, і тому ця діяльність була юридично коректною. Але вона наголосила, що мета санкцій – «натиснути на білоруський режим і, побічно, на Росію, щоб вони змінили свою поведінку».

З ініціативою запровадження додаткових санкцій щодо білоруської продукції виступило Міністерство фінансів Естонії. У середу міністр Кейт Пентус-Розіманнус направила відповідне звернення до прем'єр-міністра та міністерства закордонних справ.

«Євросоюз ввів санкції щодо Республіки Білорусь у зв’язку з порушенням міжнародних виборчих стандартів та прав людини, а також репресій проти громадянського суспільства та демократичної опозиції. Для того, щоб порушення припинилися, санкції мають бути ефективними та застосовуватися таким чином, щоб їх неможливо було оминути, наприклад, імпортуючи товари через таємних агентів у третіх країнах», - йдеться у тексті звернення.

"Європейські санкції, що діють нині, не поширюються на вироблену в Білорусі продукцію з кам'яновугільної смоли та її транзит. На думку Пентус-Розіманнус, збереження цієї ситуації послаблює економічну ефективність санкцій, тому міністерство фінансів вважає за необхідне, щоб Естонія в найкоротші терміни встановила власні національні санкції щодо цієї групи білоруських товарів. «Це буде відповідати заявленій меті запроваджених санкцій», - наголосила міністр фінансів Естонії.

Читайте також: Нафтопродукти з Литви відтепер постачаються в Україну в обхід Білорусі

За її словами, для забезпечення ефективності санкцій доцільно застосовувати аналогічні обмеження з боку всього Євросоюзу загалом, тому Естонії слід виступити з ініціативою ухвалення відповідного рішення на рівні ЄС.

31 січня естонська газета Eesti Paevaleht опублікувала розслідування, що, незважаючи на посилення санкцій ЄС, експорт нафтопродуктів з Білорусії через Естонію минулого року виріс до рекордного рівня, майже втричі більше, ніж на рік раніше. В Естонію було направлено третину білоруської нафти, яка раніше прямувала до латвійських портів. За даними видання, для експорту нафтопродуктів використовувався обман з товарними кодами: швидше за все, нафтопродукти, що потрапляють під санкції, декларувалися під вільними від обмежень кодами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-