Україна обговорює можливість гарантій уряду США для залучення коштів

Україна обговорює можливість гарантій уряду США для залучення коштів

Укрінформ
Україна та США обговорюють можливість надання гарантій урядом США для залучення коштів Україною. 

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю «Економічній правді» сказав міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє пресслужба Мінфіну.

"Обговорюється. Поки що у форматі дискусій та діалогу. Така можливість для України існує, але поки що рішення не ухвалене. Якщо США будуть готові застосувати механізм гарантій, то Україна тут в пріоритеті... У мене буквально минулої п’ятниці (21 січня) була телефонна розмова із заступником міністра фінансів США Воллі Адеємо. Ми з ним про це говорили", - сказав Марченко.

Він зауважив, що пік виплат 2022 року за зовнішніми боргами – у вересні, коли Україна має погасити мільярд доларів євробондів.

"Це та точка, яка для мене як міністра фінансів є відправною. У 2020-2021 роках ситуація була складнішою", - сказав Марченко.

Він також зауважив, що у березні відбудеться погашення зовнішніх зобов’язань на 7,6 мільярда гривень.

"Якби у нас була нормальна ситуація, без тиску, без таких шалених цін на газ, без інших істерій, то я сказав би, що для мене як міністра фінансів цей рік у принципі надзвичайно комфортний. Я бачу всі можливості профінансувати дефіцит 3-3,5% до ВВП", - зазначив Марченко.

Читайте також: Марченко провів онлайн-зустріч із заступником міністра фінансів США: про що говорили

При цьому він додав, що для України особливо важливо продовжувати співробітництво з МВФ та отримати два перегляди та всю суму за програмою – 2,2 мільярда доларів.

"Те, що європейці починають нову програму макрофінансової допомоги, – дуже важливий сигнал, який свідчить, що ми знову у фокусі. Тобто ми вже маємо передумови, щоб замістити зовнішнє комерційне фінансування пільговим фінансуванням від міжнародних партнерів", - додав Марченко.

Як повідомляв Укрінформ, Україна планує отримати від трьох до п’яти мільярдів доларів допомоги від стратегічних партнерів для стабілізації фінансової системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-