Силовики підтвердили слідчі дії у Метінвесті – що шукають

Силовики підтвердили слідчі дії у Метінвесті – що шукають

Оновлено
Укрінформ
У м.Кривий Ріг слідчо-оперативна група у складі співробітників Офісу генерального прокурора, Бюро економічної безпеки та СБ України на підставі ухвал Печерського районного суду м. Києва проводить слідчі дії на декількох гірничо-збагачувальних підприємствах.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби СБУ наданій Укрінформу

Співробітники СБУ залучені до процесу на підставі доручення Офісу генерального прокурора України, який і здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні. Воно відкрито за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) вчинені особою, раніше судимою за ухилення від сплати податків, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) та відповідно до Кримінально-процесуального кодексу України підслідність у ньому визначено за БЕБ.

Читайте також: Статки Ахметова за рік зросли на понад 50% — Bloomberg

"За версією слідства, окремі службові особи гірничо-збагачувальних підприємств умисно занижували податкові зобов'язання з рентної плати за користування надрами, що призвело до ненадходження до Державного бюджету України коштів в особливо великих розмірах. Для об’єктивного встановлення всіх фактів, було отримано дозвіл на санкціоновані огляди родовищ, складських приміщень та виробничих потужностей, а також на проведення обшуків адміністративних будівель", - повідомили СБУ.

Читайте також: Малюська назвав Ахметова, Коломойського і Порошенка «очевидними олігархами»

Як поінформували у Бюро економічної безпеки (БЕБ), слідчі дії проводяться на підприємствах, які під час проведення господарської діяльності із видобутку та переробки корисних копалин занижували рентну плату за користування надрами.  

“Такими діями службові особи компаній, у період 2018 - 2020 рр., здійснили умисне ухилення від сплати податків у сумі близько 18 млрд грн, чим завдали державному бюджету збитки в особливо великих розмірах”, - ідеться у повідомленні.

Фото: БЕБ

Зазначається, що кримінальне провадження розпочато за ч.3 ст 212 ККУ за фактами умисного ухилення від сплати податків службовими особами чотирьох підприємств, що підтверджуються відповідними висновками аналітичних досліджень, проведених Державної податкової служби.

“Детективи БЕБ проводять обшуки в адміністративних будівлях компаній. Відбувається огляд родовищ та виробничих потужностей з переробки корисних копалин. Проводяться експертизи”, - зазначили у бюро.

Слідчі дії проводять детективи БЕБ за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора у взаємодії з Службою безпеки України. До проведення слідчих дій також залучені спеціалісти Національної академії наук України, Київського науково-дослідного інституту судових експертиз та геодезисти.

Досудове розслідування проводиться з дотриманням норм Кримінального процесуального кодексу України.

Як повідомлялось, "Метінвест" заявляє, що на гірничо-збагачувальних підприємствах компанії у Кривому Розі представники правоохоронних органів проводять раптові слідчі дії.

"Метінвест" повідомив, що слідчі дії стосуються "нібито наявних податкових порушень, наявність яких не встановлено і не підтверджено".

Як повідомляв Укрінформ, після проведення аудиту генеральний прокурор Ірина Венедиктова увійшла до групи прокурорів у двох справах, в яких фігурує бізнес Ріната Ахметова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-