Нафта дорожчає через обмежений видобуток та збільшення попиту

Нафта дорожчає через обмежений видобуток та збільшення попиту

Укрінформ
Ціни на нафту зросли у вівторок, 1 лютого, і знаходяться поблизу максимумів за сім років, досягнутих минулого тижня. Обмежене збільшення видобутку великими виробниками та стійке відновлення попиту на пальне підтримуватимуть дефіцитний ринок.

Як повідомляє Укрінформ, про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Вартість бареля квітневої нафти Brent до 9:15 за Києвом становила $89,46 (+0,22%). Барель березневої нафти WTI торгувався за $88,36 (+0,24%). Попередні торги зі стандартів завершилися на рівні $89,26 і $88,15 відповідно.

За підсумками січня ціни на нафту продемонстрували найістотніший підйом за рік, підтримку котируванням надали дефіцит постачань та геополітична напруженість у Східній Європі та на Близькому Сході.

«Ринок зберігає бичачий настрій в очікуванні того, що обмеженість пропозиції збережеться, а побоювання щодо поширення варіанта коронавірусу Omicron відступають. Вся увага прикута до рішення ОПЕК+, а також до розвитку конфлікту між Росією та Заходом через Україну», — сказав Хіроюкі Кікукава, генеральний менеджер із досліджень Nissan Securities.

Ринкові аналітики та джерела очікують, що група ОПЕК+ дотримуватиметься своєї політики поступового збільшення видобутку на зустрічі, яка має відбутися у цю середу.

Міністри коаліції зустрічаються щомісяця, аби адаптувати це рішення до ринкової ситуації. Проте домовленості ще жодного разу не було змінено - незважаючи на те, що споживачі нафти, зокрема Китай, Індія, а також США (є також найбільшим нафтовиробником), через сильне зростання цін просили ОПЕК+ збільшити пропозицію ще більше.

Читайте також: Нафта здорожчала через проблеми з постачанням і геополітичну напругу

Більш того, ОПЕК+ недопоставляє ринку нафти більше, ніж планувалося, через аварії та ремонти у ряді країн, і навіть нестачу інвестицій у минулі роки. Так, у серпні угода була виконана на 119%, у вересні – на 115%, у жовтні – на 116%, у листопаді – на 117%, тобто на ринок у ці місяці відповідно було поставлено на 1 млн б/д, та тричі – на 700 тисяч б/д – менше, ніж планувалося.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-