Малюська закликає банки активніше долучатися до автоматичного арешту рахунків боржників

Малюська закликає банки активніше долучатися до автоматичного арешту рахунків боржників

Укрінформ
Міністр юстиції Денис Малюська закликав банки активніше долучатися до системи автоматичного арешту рахунків боржників.

Про це він сказав у Києві під час форуму «2022 – час кредитувати», передає кореспондент Укрінформу.

"Підключайтеся до автоматизованої системи арештів. Як тільки банки усі там - ми вам не те що кабінет, ми вам індивідуальний "палац користувача" зробимо", - заявив Малюська.

Він додав, що електронні кабінети користувачів для банків держава може профінансувати у майбутньому.

"Зараз наш ключ - встановити взаємообміни з податковою інспекцією по усіх реєстрах, між реєстрами, щоб наш ДРАЦС давав правильну інформацію, щоб ми могли надійно ідентифікувати кожну одиницю інформації, кому що належить і як все співвідноситься між собою. Це наш ключ на найближчі пів року - рік", - сказав Малюська.

Він додав, що наразі першочерговим завданням для Мін'юсту є налагодження роботи різних реєстрів, щоб вони не "зависали", були надійними та з однаковими вимогами безпеки доступу.

"З іншого боку зараз наш фокус на якості інформації, яка є в реєстрах, тому що всі вони наповнювались в різний період часу", - сказав Малюська.

Читайте також: Україна продовжуватиме пошук шляхів для виконання рішень ЄСПЛ - Малюська

Як повідомлялося, у 2019 році розпочалось приєднання банків до системи автоматичного арешту рахунків боржників. За даними "Опендатабот" станом на листопад 2021 року, 18 банків підключилися до системи автоматизованого арешту коштів боржників на банківських рахунках, у тому Приватбанк, Універсал Банк, Таскомбанк, Райффайзен Банк, ОТП Банк, Укрсиббанк, Кредобанк, Прокредит Банк, Ідея Банк, Львів, Агропросперіс Банк, Індустріалбанк, Оксі Банк, Восток, Конкорд, МетаБанк, Український капітал, Радабанк.

Також повідомлялося, що 23 березня 2021 року Мін’юст видав наказ, згідно з яким із рахунків боржників гроші будуть списуватися автоматично. Раніше виконавці та банки могли примусово стягувати лише кошти за несплату аліментів. В інших випадках банки блокували рахунки, але для стягнення коштів потрібен був окремий паперовий запит. Наразі вся процедура проходить у кілька кліків в онлайн-режимі.

Списати борги можуть у людей, що потрапили до Єдиного реєстру боржників. Зараз там знаходиться 5,5 мільйона боргів. Більшість з них це борги перед комунальними установами, за штрафи ПДР або несплату аліментів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-