Україна продовжуватиме пошук шляхів для виконання рішень ЄСПЛ - Малюська

Україна продовжуватиме пошук шляхів для виконання рішень ЄСПЛ - Малюська

Укрінформ
Міністр юстиції Денис Малюська запевнив, що Україна продовжуватиме пошук шляхів для виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Як передає Укрінформ із посиланням на Мін’юст, про це він заявив під час зустрічі з керівником Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістосом Джакумопулосом.

Малюська наголосив на готовності України до співробітництва з Радою Європи та висловив глибоку вдячність за підтримку та допомогу, яку надає Генеральний директорат Ради Європи з прав людини та верховенства права у реформуванні сектору юстиції в нашій державі.

Головною темою зустрічі стала проблема виконання Україною рішень ЄСПЛ.

Міністр запевнив, що наша держава усвідомлює всю серйозність ситуації щодо виконання рішень ЄСПЛ та спрямовує зусилля на вирішення системних та структурних проблем, які були виявлені судом.

Зокрема з метою забезпечення ефективної співпраці органів державної влади для повного та належного виконання рішень суду у справах проти України 1 квітня 2020 року уряд прийняв постанову про створення Комісії з виконання рішень ЄСПЛ. Комісія складається з представників трьох гілок влади (законодавчої, виконавчої та судової), представників громадських та міжнародних організацій.

Крім того, Кабінет Міністрів своїм розпорядженням схвалив Національну стратегію вирішення проблеми невиконання рішень судів, боржниками за якими є державний орган або державне підприємство, установа, організація на період до 2022 року, а також План заходів щодо її реалізації.

Українська сторона зазначила, що робота над виконанням Плану триває, та вже були досягнуті певні результати.

Міністерством юстиції було підготовлено Моніторинговий звіт про проведення аналізу проблем та підготовку пропозицій щодо зняття мораторіїв, що ускладнюють виконання судових рішень. Наразі ЄБРР розробляється Концепція (методологічна та стратегічна карти) щодо скасування наявних мораторіїв у сфері примусового виконання рішень та судових процедур банкрутства щодо державних підприємств.

Також на розгляді у Верховній Раді знаходиться розроблений Міністерством юстиції проєкт Закону “Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства”. Положеннями проєкту, серед інших, пропонуються зміни, спрямовані на удосконалення процедур банкрутства державних підприємств.

Крім того, у Верховній Раді зареєстрований проєкт Закону “Про примусове виконання рішень” щодо удосконалення процесу примусового виконання рішень. Також Мін’юстом підготовлено й інші законопроєкти, спрямовані на виконання рішень ЄСПЛ.

“Міністерство юстиції продовжуватиме робити кроки вперед для досягнення відчутного прогресу у виконанні нашої державою рішень Європейського суду з прав людини”, - запевнив Малюська.

Як повідомляв Укрінформ, Європейський суд із прав людини загалом виніс 1 680 рішень у справах проти України, із яких 630 досі не виконані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-