Україні може знадобитися імпорт 2 мільярдів кубів газу - експерт

Україні може знадобитися імпорт 2 мільярдів кубів газу - експерт

Укрінформ
Для забезпечення необхідної швидкості підйому газу із підземних сховищ (ПСГ) Україні може знадобитися імпортувати 2 млрд кубометрів "блакитного палива".

Про це в коментарі Укрінформу повідомив експерт з енергетичних питань, ексзаступник начальника департаменту енергоефективності НАК "Нафтогаз України" Олексій Хабатюк.

"Чергова хвиля похолодання очікується з 23 січня. Наскільки вона буде тривалою та сильною - не відомо. Але вже в першій половині лютого, за відсутності імпорту, навіть при помірному похолоданні до -10 градусів по більшій території країни протягом 3-5 діб може бути недостатньо потужності ПСГ", - сказав Хабатюк.

За словами експерта, навіть за помірно холодної погоди імпорт знадобиться не через неможливість закрити баланс по обсягах до закінчення опалювального сезону, а через можливе обмеження швидкості підйому газу (потужності) з ПСГ при похолоданні.

"Загалом наразі оцінюю потребу в імпорті на рівні 2 млрд кубометрів", - додав Хабатюк.

Читайте також: Імпорт газу в Україну торік зменшився у шість разів

Він зауважив, що питання імпорту має більше фінансових проблем, ніж технічних. Так, ціни на газ на лютий з початку цього року практично не змінилися і коливаються біля 75 євро/МВт-год. Однак при цьому спостерігається послаблення гривні: українська валюта за останні два місяці девальвувала на майже 10%.

Як повідомлялося, учасники газового ринку забронювали понад 195 млн кубометрів потужностей для імпорту газу в Україну в лютому.

Станом на 1 січня у підземних сховищах газу (ПСГ) зберігалося 13,5 млрд кубометрів "блакитного палива". За оцінкою АТ "Укртрансгаз", цього обсягу достатньо для сталого проходження опалювального сезону.

Відбір газу із ПСГ розпочався 7 жовтня 2021 року через похолодання та збільшення споживання у приватних будинках. Перед початком відбору у сховищах було майже 18,9 млрд кубометрів газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-