Німеччина планує відкрити в Україні бюро водневої дипломатії

Німеччина планує відкрити в Україні бюро водневої дипломатії

Укрінформ
Німеччина планує відкрити в Україні бюро водневої дипломатії.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок під час спільної з українським колегою Дмитром Кулебою пресконференції у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми дуже скоро відкриємо в Києві бюро водневої дипломатії з тим, аби якомога скоріше запустити конкретні проєкти», - заявила Бербок.

Вона додала, що планує в ході нинішнього візиту зустрітися з українськими чиновниками та фахівцями в галузі водню.

Енергетичне співробітництво між двома країнами, сказала політик, є одною з центральних тем, як з точки зору досягнення Паризьких кліматичних цілей, підвищення енергоефективності, так і для підсилення енергетичного суверенітету та енергетичної незалежності і України, і Європи. Для цього обидві країни потрібують масованого будівництва об’єктів відновлювальної енергетики а також застосування зеленого водню, зауважила глава МЗС Німеччини.

Попередній і нинішній уряди ФРН, нагадала його представниця, чітко задекларували, що енергетичне партнерство на міжнародній арені, енергетичний суверенітет Європи відіграє центральну роль в політиці Німеччини, і треба суттєво прискорити темпи досягнення кліматичних цілей і енергетичної незалежності Європи та її окремих країн.

Бербок напряму не відповіла на запитання щодо можливості зупинки проєкту «Північний потік - 2» в разі агресії Росії проти України, зазначивши лише, що ціна такої поведінки була би для російського режиму дуже високою – економічно, політично та стратегічно.

Разом з тим вона підкреслила, що проєкт є таким, що має геополітичні ускладнення. Німеччина буде координувати свою позицію зі США в цьому питанні згідно липневої 2021 року Спільної декларації та виступати з узгодженими заходами в разі агресії, додала Бербок.

Читайте також: Кулеба, Бербок і Ле Дріан оцінять перспективи перемовин глав МЗС «Норманді»

Нагадаємо, у серпні 2020 року було ініційовано і формально започатковано двостороннє енергетичне партнерство між ФРН і Україною. Днями відбулася перша зустріч представників української сторони із парламентським держсекретарем Олівером Крішером у Міністерстві економіки та захисту клімату ФРН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-