Вугілля з ОРДЛО мало б обійтися бюджету більш як у 3 мільярди - ДБР

Вугілля з ОРДЛО мало б обійтися бюджету більш як у 3 мільярди - ДБР

Укрінформ
За домовленостями щодо схем поставки вугілля з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей з держбюджету мало би бути сплачено більше 3 мільярдів гривень.

Про це заявила радник з комунікацій ДБР Тетяна Сапьян на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Усього впродовж 2015 року за поставки вугілля з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей перераховано, переведено в готівку та розподілено на користь терорганізацій Л/ДНР не менше 205 мільйонів 391 тисячі гривень, не рахуючи коштів сплачених у готівковій формі. Загалом, згідно з підписаними угодами з бюджету мало би бути сплачено більше 3 мільярдів 168 мільйонів гривень", - сказала вона.

Читайте також: У ДБР заявили, що намагалися вручити Порошенку в аеропорту повістку про виклик у суд

Також Сапьян розповіла, що після легалізації підприємств з окупованих територій шляхом перереєстрації в Києві, 16 грудня 2014 року між ПАТ "Центренерго" та ДП "Луганськвугілля" укладено договір на постачання вугілля на суму 22 мільйони 640 тисяч гривень і цього ж дня на рахунки підприємства надійшла передоплата у розмірі 2 мільйонів 264 тисяч гривень.

"31 грудня ПАТ Центренерго здійснили оплату, нібито на, адресу ДП "Луганськвугілля" та ДП "Шахта імені Кисельова", платежі на суму 10 мільйонів гривень як готівкові авансові платежі за майбутню поставку вугільної продукції - по 5 мільйонів гривень кожній", - сказала вона.

Сапьян також розповіла, що 31 грудня зазначені готівкові кошти були доставлені керівництву терористичних організацій Л/ДНР та використані ними для забезпечення своєї діяльності, про що Віктор Медведчук негайно інформував представників вищого політичного керівництва РФ.

Читайте також: Порошенку і Медведчуку можуть влаштувати перехресний допит

"Отримавши кошти представники терорганізацій Л/ДНР діючи за вказівками представників вищого політичного керівництва РФ у січні 2015 року розпочали завантаження вугілля та його транспортування до підрозділів ПАТ "Центренерго". На початку січня 2015 року ПАТ "Центренерго" здійснило на користь ДП "Луганськвугілля" ще два платежі по 10 мільйонів гривень кожен", - сказала вона.

За словами радниці, 15 січня 2015 року ПАТ "Центренерго" здійснило на користь ДП "Луганськвугілля" ще два платежі по 10 млн грн і 15 січня між Центренерго і Луганськвугілля було укладено новий договір про постачання вугілля на орієнтовну суму 1 мільярд 584 мільйони гривень. За цією угодою з 15 січня по 11 листопада 2015 року на рахунки незаконно захопленого підприємства перераховано майже 27 мільйонів 600 тисяч гривень.

"Безпосередній контроль за організацією поставок вугілля з територій, тимчасово непідконтрольних Україні, впродовж 2015 року здійснювався безпосередньо Сергієм Кузярою, який координував свої дії з представниками терористичних організацій Л/ДНР та Віктором Медведчуком", - сказала Сапьян.

Вона резюмувала, що своїми умисними діями "громадяни Петро Порошенко, Віктор Медведчук, Сергій Кузяра та Демчишин за попередньою змовою сприяли діяльності терогранізацій Л/ДНР забезпечуючи придбання вугілля у підконтрольних їм підприємств за державні кошти України".

Читайте також: ДБР запевняє, що у справі Порошенка немає політики

Як повідомляв Укрінформ, Петро Порошенко прилетів рейсовим літаком із Варшави до Києва о 09:10.

Виконувач обов’язків генерального прокурора Олексій Симоненко 20 грудня 2021 року підписав повідомлення про підозру експрезиденту Петру Порошенку у справі про постачання вугілля з тимчасово окупованих територій.

За даними ДБР, Порошенко підозрюється у тому, що, “діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема, з-поміж представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР". Політика викликали на допит 23 грудня, однак він на нього не з’явився, бо перебував у закордонному відрядженні.

У вересні-листопаді 2021 року у цьому провадженні повідомлено про підозру ще одному із чинних народних депутатів та колишньому міністру енергетики. Вони підозрюються у купівлі за державні кошти в ОРДЛО вугілля.

На думку слідства, своїми діями фігуранти поставили енергетичну сферу України у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій, що, своєю чергою, підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергоресурсів, а також надало РФ ширші можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-