Торгівля, земля, енергетика: Україна та Азербайджан підписали двосторонні документи

Торгівля, земля, енергетика: Україна та Азербайджан підписали двосторонні документи

Фото
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський та Президент Азербайджанської Республіки Ільхам Алієв підписали спільну декларацію, в якій зафіксовано позицію двох країн щодо багатьох питань та викликів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, церемонія підписання низки двосторонніх документів відбулася у Києві.

“Ми підписали спільну декларацію Президентів України та Азербайджану. Нею закріплено готовність надавати обопільну підтримку суверенітету, територіальної цілісності нашої держави у міжнародно визнаних кордонах, спільно протидіяти гібридним загрозам, прагнення забезпечити мир та стабільність у Чорноморсько-Каспійському регіоні та за його межами. Ці та низка інших позицій декларації свідчать про єдність та близькість наших поглядів щодо багатьох питань та викликів як регіонального, так і глобального виміру”, - сказав Зеленський.

Зокрема, у Спільній декларації закріплюються домовленості надавати обопільну підтримку суверенітету й територіальної цілісності двох держав у їхніх міжнародно визнаних кордонах; прагнення інтенсифікувати двосторонню предметну взаємодію в політико-безпековій, торгівельно-економічній, паливно-енергетичній, військово-технічній, інфраструктурній, транспортній, авіабудівній, агропромисловій, культурно-гуманітарній та інших галузях.

Читайте також: Зеленський та Алієв спілкуються зі ЗМІ

Крім того, у документі визначається готовність до активізації співробітництва в питанні протидії гібридним загрозам, йдеться про посилення співпраці у сфері оборонної промисловості, а також міститься пряма згадка про наміри поглиблювати співробітництво в межах міжнародних та регіональних організацій і форумів, зокрема ООН, ОБСЄ, Ради Європи, ГУАМ, ОЧЕС.

Крім того, віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук і міністр енергетики Азербайджану Парвіз Шахбазов підписали міжурядову Угоду щодо співробітництва у сфері безпечності харчових продуктів. Йдеться про співпрацю щодо спрощення процедур при здійсненні імпорту, експорту, транзиту та реекспорту. З метою гарантування безпечності передбачається можливість проведення перевірки операторів ринку, які виробляють та здійснюють обіг харчових продуктів.

Верещук і міністр економіки Азербайджану Мікаіл Джаббаров підписали Меморандум про взаєморозуміння між міністерствами економіки України та Азербайджану з питань екстреної взаємодії у двосторонній торгівлі. У документі визначається механізм такої взаємодії у разі виникнення загроз, пов'язаних з епідеміями та іншими стихійними лихами й антропогенними катастрофами, і терміни його дії.

Крім того, міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко та Мікаіл Джаббаров підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва в аграрній сфері. Документ сприятиме розвитку співпраці у вирощуванні сільськогосподарських культур та продовольчій безпеці, взаємній правовій допомозі у сфері земельних відносин, ефективному використанню сільгоспземель, інвестуванню в проєкти переробки сільськогосподарської сировини, торгівлі добривами.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко та міністр економіки Азербайджану Мікаіл Джаббаров, який також є головою наглядової ради SOCAR, підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва між Міністерством енергетики України, НАК «Нафтогаз України» та Мінекономіки Азербайджану і компанією SOCAR. Документ створює умови для розширення співпраці в енергетичній сфері та спільної реалізації проєктів на нафтогазовому ринку України, зокрема постачання та транспортування нафти на територію нашої держави, транспортування нафтопродуктів, спільного використання нафтопродуктопроводів, розвідки та видобутку вуглеводнів, будівництва на території України нових нафтопереробних потужностей та реконструкції наявних, постачання природного газу для України, зберігання палива в підземних сховищах на українській території тощо.

Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво між Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру та Міністерством економіки Азербайджану щодо співробітництва у сфері земельних відносин, управління землями державної власності та державного земельного кадастру підписали в. о. голови Держгеокадастру Сергій Завадський і міністр економіки Азербайджану. Документ має забезпечити більш тісну співпрацю у сфері земельних відносин, державного землеустрою та державного земельного кадастру в частині надання правової взаємодопомоги в питаннях земельних відносин, управління землями державної власності та державного земельного кадастру, а також обмін досвідом, інформацією, надання консультаційних послуг.

Президенти двох країн у п'ятницю також провели українсько-азербайджанські переговори в розширеному складі.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Азербайджану Ільхам Алієв перебуває в Україні з робочим візитом.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-