Регулювання цін на газ для бізнесу несе ризики для енергетики – експерти

Регулювання цін на газ для бізнесу несе ризики для енергетики – експерти

Укрінформ
Асоціація газовидобувних компаній України (АГК) вважає, що регулювання цін на газ для підприємств може поглибити енергетичну кризу в країні.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі АГК, який є у розпорядженні агентства.

"Прийняті Кабінетом Міністрів України постанови №1433 та №1435 від 30 грудня 2021 року є незаконними та суперечать чинному законодавству, зокрема Закону України «Про ринок природного газу», адже передбачають, що починаючи з 1 січня до 30 квітня 2022 року включно, приватні газовидобувні компанії будуть зобов’язані щомісячно продавати 20% видобутого газу на товарній біржі за регульованою ціною. Державний контроль ціни реалізації природного газу не лише не вирішує проблеми споживачів, а й матиме катастрофічні наслідки для енергетичного сектору України", - заявляють в асоціації.

АГК вважає, що згадане рішення суперечить міжнародним зобов'язанням України у межах угоди про створення Енергетичного співтовариства та Угоди про асоціацію з ЄС. На думку газовидобувачів, регулювання ціни на газ зменшить інвестиційну привабливість сектору та сприятиме падіння видобутку газу, що поглибить енергетичну кризу та призведе до ще більшої імпортозалежності.

"Досвід провідних європейських країн, які також стикнулися з енергетичною кризою свідчить, що вони не втручаються у функціонування ринку природного газу та не відмовляються від конкурентного ціноутворення. Натомість, там влада йде шляхом підтримки населення та бізнесу: надає пільги та субсидії для вразливих домогосподарств за рахунок коштів держбюджету, тимчасово знижує податки для компаній та вводить одноразові виплати для споживачів", - зауважують в Асоціації газовидобувних компаній.

АГК закликає уряд переглянути рішення про введення ручного регулювання ціни на видобутий газ та зосередити увагу на інших засобах подолання наслідків енергетичної кризи.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів до 30 квітня 2022 року обмежив вартість природного газу для виробників борошна, хліба, молока, курятини, соняшникової олії. Уряд встановив граничний рівень постачальницько-збутової надбавки до ціни природного газу власного видобутку (без урахування рентних платежів) на рівні не більше 24% для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість.

Раніше низка виробників продовольчих товарів заявили про ризик призупинки виробництва через високу ціну на газ.

Асоціація газовидобувних компаній України об’єднує провідні газовидобувні підприємства державної та приватної форми власності, зокрема, Укргазвидобування, "ДТЕК Нафтогаз", Укрнафтобуріння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-