У ЄС відзначили 20-річчя введення євро в обіг

У ЄС відзначили 20-річчя введення євро в обіг

Укрінформ
Спільна валюта вже протягом 20 років залишається символом економічного успіху Європейського Союзу.

Про це 1 січня, в день 20-ї річниці введення спільної європейської валюти, заявив президент Європейської ради Шарль Мішель, передає Укрінформ із посиланням на сайт цієї структури.

«Євро є конкретним символом успіху, який щодня у своїх кишенях носять близько 350 мільйонів громадян 19 з 27 країн-членів. Можна сказати, що євро стало частиною… нашої свідомості, європейського духу», - сказав Мішель.

Він наголосив, що євро довело свою стійкість як міжнародна валюта, зокрема, зберігаючи довіру до себе у складні часи кризи, спричиненої глобальною пандемією COVID-19.

Як йдеться у спільній заяві міністрів фінансів єврозони з цієї нагоди, об’єднання в єдину платіжну одиницю національних валют 12 країн стало безпрецедентною фінансовою операцією в історії. Вони нагадали, що 20 років тому європейський Центробанк підготував понад 15 мільярдів банкнот та близько 52 мільярдів монет.

Відтоді зона обігу євро поширилися на 19 країн ЄС, і процес її розширення триває. Євро залишається дуже популярним - за даними соцопитувань, близько 80% громадян ЄС вважають, його запровадження стало корисним для повсякденного життя.

Нагадаємо, 1 січня 1999 року країни європейського Економічного і валютного союзу запровадили для безготівкових розрахунків єдину валюту євро замість так званої європейської грошової одиниці, що використовувалась з 1979 року. Введення банкнот і монет євро у готівковий розрахунок відбулося 1 січня 2002 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-