Росія продовжує «газовий» тиск: у Європі – рекордний відбір палива зі сховищ

Росія продовжує «газовий» тиск: у Європі – рекордний відбір палива зі сховищ

Укрінформ
Через зменшення постачання російського газу до ЄС через Польщу та Україну, Європа встановила рекорд з відбору газу зі сховищ - 762 мільйонів кубометрів.

Як передає Укрінформ, про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.  

«Газпром зменшує постачання газу до ЄС через Польщу та Україну, тому Європа встановила рекорд з відбору газу зі сховищ. Він став максимальним від початку опалювального сезону, досягнувши 762 мільйонів кубометрів», - написав він.

За його словами, загалом наповненість сховищ з початку сезону скоротилася до 62,9 мільярда кубометрів, що становить 58,3 відсотка від обсягу та на 22 мільярди кубометрів менше, ніж минулого року.

Макогон наголосив, що на тлі цієї ситуації «Газпром» не став бронювати допомоги в «Ямал-Європа» та зменшив транзит через Україну з 109 млн м куб. на добу до 87,7 млн.

«Зниження постачання газу до ЄС в час, коли його вартість сягнула 2 тис. дол., говорить про те, що це не економічні рішення, а суто політичні, що мають за мету збільшити тиск на ЄС щодо запуску "Північного потоку 2" на умовах РФ», - додав гендиректор ОГТСУ.

Як повідомляв Укрінформ, ОГТСУ надіслав лист щодо загроз безпеці поставок, які виникають через «Північний потік-2» до Мінекономіки Німеччини.

Новий німецький уряд вважає проєкт «Північний потік-2» суто економічним і вже не бачить у ньому «політичної складової». Водночас голова Федерального агентства з мереж Йохен Гоманн 16 грудня заявив, що газогін може бути введений в експлуатацію не раніше середини наступного року.

Федеральне мережеве агентство Німеччини, яке проводить сертифікацію газогону "Північний потік-2", 16 листопада призупинило цей процес. Німецький регулятор також задовольнив запити НАК «Нафтогаз України» та ТОВ «Оператор ГТС України» щодо участі у сертифікації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-