Україна підписала газову угоду з Угорщиною

Україна підписала газову угоду з Угорщиною

Укрінформ
Оператор ГТС України та оператор ГТС Угорщини FGSZ уклали угоду, яка передбачає постачання з 1 січня 2022 року гарантованого обсягу природного газу у напрямку Угорщина-Україна.

Як передає Укрінформ, про це генеральний директор компанії ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон повідомив у Фейсбуці.

«Маю гарну новину до Дня енергетика та Дня дипломата — вперше з 2014 року Україна збільшує свої гарантовані потужності для імпорту газу з Європи. Оператор ГТС України та оператор ГТС Угорщини FGSZ уклали угоду про взаємодію щодо запровадження з 1 січня 2022 року гарантованих потужностей для транспортування природного газу у напрямку Угорщина-Україна», - написав Макогон.

За його словами, для нього особисто найважливіше в цій угоді - створення для вітчизняних трейдерів можливості доступу до газу з LNG-терміналу на острові Крк (Хорватія) і, відповідно, диверсифікація джерел постачання газу в Україну. На думку Макогона, це важливий крок для посилення безпеки і нові можливості для трейдерів з України та Європи.

«Одразу після проведення анбандлінгу в 2020 році наша компанія розпочала роботу з низки питань з нашими міжнародними колегами. Це тривалий процес перемовин та узгоджень (і він ще триває), та хочу подякувати за перші результати команді ОГТСУ і всім, хто сприяв цьому», - додав Макогон.

За його даними, угода дозволить фізично транспортувати щодоби до 8 млн кубометрів газу з Угорщини до України.

«Це, наприклад, як денний обсяг споживання газу Києвом, що є найбільшим споживачем газу. Разом з наявними добовими потужностями зі Словаччини (27 млн куб. м) загальний обсяг гарантованої потужності для імпорту газу в Україну збільшиться до 35 млн куб. м на добу. Поки угода укладається на тестові три місяці. За цей час ми з угорськими колегами плануємо погодити та налаштували всі технічні й операційні процеси, щоб продовжити її дію з квітня 2022 та надалі збільшувати гарантовані потужності по цьому напрямку», - додав гендиректор.

Із 31 грудня можна буде забронювати потужності для імпорту газу з Угорщини через платформу RBP на щодобових аукціонах. Перший місячний аукціон відбудеться 17 січня.

«Ми дуже задоволені, що вдалось створити для ринку цю нову можливість. Десятки складних перемовин не минули даремно. Особливо хочу подякувати НКРЕКП, які спільно з нами переконували колег з Угорщини», - наголосив Макогон.

Як повідомляв Укрінформ, 15 грудня Макогон заявив, що Оператор ГТС України не інвестує коштів у модернізацію тих компресорних станцій (КС) та газогонів, які не будуть використовуватись у разі відсутності транзиту газу через введення в експлуатацію «Північного потоку-2».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-