Ветеранські кооперативи можуть успішно конкурувати на ринку праці - Лапутіна

Ветеранські кооперативи можуть успішно конкурувати на ринку праці - Лапутіна

Фото
Укрінформ
Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна переконана, що за дієвої підтримки підприємницьких ініціатив ветеранів війни з боку державних та неурядових структур кооперативи, господарські товариства, інші ветеранські бізнес-структури будуть успішно конкурувати на ринку праці.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Лапутіна сказала під час робочої поїздки в Одеську область, де відвідала два агропідприємства, створені ветеранами АТО.

«На Одещині ми побачили приклад створення кооперативних підприємств, де ветерани об’єдналися задля спільної справи та успішно її розвивають. Обслуговуючий сільгоспкооператив «Ветерани АТО Лиманщини» спеціалізується на виробництві й збуті кормів для тваринництва, а сусідній кооператив «Перлина Одещини» вирішив розвивати рентабельний тепличний бізнес – вирощувати у закритому ґрунті шпинат, редиску, салат, цибулю на перо та іншу ранню зелень. Ми будемо пропонувати створення таких агропідприємств в інших регіонах як пілотних ветеранських проєктів», - зазначила Лапутіна.

Як наголосила глава Мінветеранів, «взагалі розвиток системи кооперації в Україні – також шлях до розвитку економіки, особливо в агросекторі. А з наступного 2022 року хочемо розширити можливості фінансування ветеранських програм завдяки створенню нової державної установи - Українського ветеранського фонду, що дозволить прозоро залучати додаткову технічну і донорську допомогу як з України, так і з-за кордону за рахунок держгарантій».

Перед заснуванням кооперативних підприємств ветерани АТО Олександр Голопотелюк, Віктор Магурян та інші пройшли безкоштовні бізнес-курси у «Ветеранс хаб Одеси», де опанували основи фінансового менеджменту, економіки та організації бізнесу. Підготували й подали на конкурс бізнес-проєкти, що були визнані експертами рентабельними та фінансово підтримані – по 600 тис. грн - з боку Українського проєкту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP), що фінансується Міністерством міжнародних справ Канади та Австрійською агенцією розвитку і програмою розвитку ООН «Сталий розвиток сільських територій Чернівецької та Одеської областей».

Важливим інструментом сприяння підприємницьким ініціативам, акцентувала міністр, буде онлайн-платформа G2VEI для ветеранського розвитку і бізнесу, сприятиме розширенню сервісів також запуск Єдиного реєстру ветеранів війни.

У ході робочої поїздки очільниця Мінветеранів відвідала Доброславську територіальну громаду, де проживають близько 100 ветеранів російсько-української війни. Всі вони отримали землю. Лапутіна зустрілася з головою селищної ради Людмилою Прокопечко, захисниками та родинами загиблих воїнів, обговорила актуальні проблеми соціального захисту ветеранів. Очільниця Мінветеранів та учасники зустрічі вшанували пам’ять загиблих захисників України - поклали квіти до пам’ятника «кіборгам» Донецького аеропорту, спорудженого в смт Доброслав.

Фото: Мінветеранів, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-