НАЗК побачило корупційні ризики в проєкті постанови Кабміну щодо «Укрзалізниці»

НАЗК побачило корупційні ризики в проєкті постанови Кабміну щодо «Укрзалізниці»

Укрінформ
Експертиза НАЗК встановила, що проєкт постанови Кабінету Міністрів про зміни до Порядку розпорядження майном «Укрзалізниці» містить корупційні ризики.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК, передає Укрінформ.

Як зазначається, Національне агентство з питань запобігання корупції провело антикорупційну експертизу проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку розпорядження майном акціонерного товариства «Українська залізниця».

Фахівці Агентства проаналізували документ, покликаний врегулювати питання розпорядження майном та впорядкувати розподіл повноважень органів управління «Укрзалізниці».

У положеннях постанови було виявлено корупціогенні фактори, які можуть призвести до неефективного розпорядження майном компанії та відчуження (передача в оренду, користування) активів за неринковими цінами, а саме:

1. Обмеження функцій контролю наглядової ради за розпорядженням активами компанії. Така норма може призвести до наділення правління «Укрзалізниці» широкими дискреційними повноваженнями, а також загрози упередженого розпорядження майном з метою отримання неправомірної вигоди;

2. Скасування необхідності проводити незалежну оцінку майна, що створює ризик заниження його вартості у разі відчуження. У разі ухвалення постанови у поточному вигляді, ця норма дозволить передавати активи компанії в оренду, користування/концесію на невигідних умовах та для отримання неправомірної вигоди.

Враховуючи викладене, НАЗК рекомендує доопрацювати проєкт постанови з урахуванням таких рекомендацій:

1. Передбачити норму, яка визначатиме, що відчуження цілісних майнових комплексів та структурних підрозділів має здійснюватися за погодженням з наглядовою радою «Укрзалізниці»;

2. Передбачити критерії, за якими активи слід відносити до таких, що мають пройти незалежну оцінку для цілей відчуження (з відповідним рецензуванням звітів) або розглянути необхідність затвердження уніфікованої Методики оцінки майна;

3. Зберегти вимогу щодо проведення незалежної оцінки майна цілісних майнових комплексів, структурних підрозділів товариства у разі їх передачі в оренду, користування, концесію.

У НАЗК нагадують, що у 2021 році, окрім антикорупційної експертизи проєктів законів, почали проводити експертизу проєктів актів уряду. Антикорупційна експертиза дозволяє виявити положення, які в разі ухвалення акту можуть сприяти поширенню корупційних практик. Тобто, завдяки експертизі можна запобігти виникненню корупційних схем ще до прийняття акту — зазначають у відомстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-