АМКУ оштрафував сім компаній на 105 мільйонів за змову

АМКУ оштрафував сім компаній на 105 мільйонів за змову

Укрінформ
Антимонопольний комітет України оштрафував на 105 316 601 грн сім компаній за антиконкурентні узгоджені дії на закупівлях програмного забезпечення SAP на загальну суму майже 500 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба АМКУ.

Зазначається, що значну частину матеріалів, використаних під час формування доказової бази, Антимонопольному комітету надало Національне антикорупційне бюро України, що розслідує відповідне кримінальне провадження.

Завдяки співпраці з НАБУ Комітет встановив, що товариства з обмеженою відповідальністю «Інфопульс Україна», «Сапран Україна», «САП Україна», «Бріг-Рітейл», «Агелес», «Беной» та дочірнє підприємство «Ітеллідженс» зі 100%-ою іноземною інвестицією компанії «Ітеллідженс інтернешнл бізнес сервіс ГМБХ» (Німеччина) впродовж 2016-2019 років вчиняли змови під час закупівель ПЗ, що оголошувалися такими державними установами України як АТ «КБ «ПриватБанк», ДП «НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Укргазвидобування», філія ГІОЦ ПАТ «Укрзалізниця», Національний банк України, Банкнотно-монетний двір НБУ, ДП «Поліграфічний комбінат «Україна».

Було з’ясовано, що ТОВ «САП УКРАЇНА» надавало спеціальний статус партнерам, завдяки якому у торгах та аукціонах могли брати участь лише компанії, що мають партнерські угоди. Також про наявність спільних інтересів та взаємозв’язку між відповідачами, їхню обізнаність щодо дій одне одного та системність поведінки свідчать, наприклад, формальна участь компаній для забезпечення кворуму, підготовка одним учасником торгів документів для інших учасників торгів, погодження цінових пропозицій та інші обставини.

Вищевказані дії компаній АМКУ визнав антиконкурентними узгодженими з метою спотворення результатів торгів. Згідно із Законом України «Про захист економічної конкуренції», штраф за це порушення може становити до 10% доходу від реалізації продукції компанії за рік, що передував року накладення штрафу.

Отже, АМКУ наклав такі штрафи: на ТОВ «САП Україна» - 75 000 000 грн; на ТОВ «Бріг-рітейл» - 3 259 273 грн; на ТОВ «Агелес» - 5 632 114 грн; на ТОВ «Беной» - 12 783 467 грн; на «НТТ дата бізнес солюшнс» - 6 100 798 грн; на ТОВ «Інфопульс Україна» - 2 200 950 грн; на ТОВ «Сапран Україна» - 339 999 грн.

Загальна сума штрафів склала 105 316 601 грн. Участь у змовах на торгах, згідно із законодавством, також тягне за собою позбавлення порушників права участі у публічних закупівлях впродовж трьох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-