Обвинувальний акт щодо експертки у справі «труби Медведчука» скерували до суду

Обвинувальний акт щодо експертки у справі «труби Медведчука» скерували до суду

Укрінформ
До суду скерували справу експерта, яка надала неправдивий висновок щодо трубопроводу "Самара-Західний напрямок".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАБУ.

НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерували до суду справу стосовно колишньої заступниці директора державного підприємства "Український державний науково-дослідний і проєктний інститут азотної промисловості та продуктів органічного синтезу" за обвинуваченням у зловживанні службовими повноваженнями як особою, яка надає послуги експерта та у складанні неправдивого висновку експерта в суді.

Її дії особи кваліфіковані за ч. 3 ст. 365-2 (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги), ч. 2 ст. 384 (введення в оману суду) Кримінального кодексу України.

За даними слідства, обвинувачена склала завідомо недостовірний висновок, що став підставою для винесення рішення Господарського суду Рівненської області, який у серпні 2017 року відмовив у визнанні права власності на частину української частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" за державою.

"Детективи встановили, що експерт свідомо виклала висновки в інтересах приватного суб’єкта господарювання. Таким чином, ТОВ "Прикарпатзахідтранс" на підставі судового рішення, що базувалося на завідомо неправдивому висновку експерта, безпідставно отримало у власність частину магістрального нафтопродуктпроводу "Самара-Західний напрямок", яке має важливе народногосподарське та оборонне значення", - ідеться у повідомленні.

11 лютого 2021 року експерту повідомили про підозру.

Розслідування інших епізодів триває, слідство вживає всіх необхідних заходів для встановлення інших можливих до причетних до злочину осіб.

У НАБУ нагадали, що детективи агентства з 2017 року здійснюють розслідування фактів обставин передачі права власності на частину нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок", що проходить територією України, суб’єктам господарювання Російської Федерації та причетності до цього чинних посадових осіб.

Трубопровід був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави.

"Водночас, дочірня компанія російської АК "Транснафтопродукт" зазначений трубопровід у власність України не передала. У 2011 році Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок", що проходить територією України, за Україною, а Апеляційний та Вищий господарський суд у 2014-2015 роках рішення підтвердили", - заявили в НАБУ.

Згодом, у 2015 році, Господарський суд Рівненської області рішення скасував нібито за нововиявленими обставинами.

"У подальшому, в 2017 році, той же Господарський суд Рівненської області рішення, в основі якого був завідомо неправдивий висновок судової інженерно-технічної експертизи експертів ДП "УкрДІАП", визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" за ТОВ "Прикарпатзахідтранс", - зауважили в НАБУ.

Як повідомляв Укрінформ, 21 лютого Президент Володимир Зеленський своїм указом повернув у державну власність нафтопродуктопровід "Прикарпатзахідтранс", увівши в дію рішення РНБО від 19 лютого про застосування санкцій до 19 юридичних та восьми фізичних осіб, серед яких народний депутат Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко.

23 лютого Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про арешт та передачу в управління АРМА всього майна та інфраструктури цього трубопроводу.

У свою чергу АРМА обрало управителем нафтопроводу Укртранснафту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-