Уряд ініціював діалог з ЄС про визнання кваліфікацій українських працівників – Стефанішина

Уряд ініціював діалог з ЄС про визнання кваліфікацій українських працівників – Стефанішина

Укрінформ
Кабінет Міністрів України ініціював діалог з Європейським Союзом щодо мобільності та визнання кваліфікацій українських працівників, які працюють за кордоном.

Про це заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина у виступі на міжнародному онлайн-форумі "Людський капітал - 2030", повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні уряд України ініціював діалог з ЄС щодо мобільності, щодо визнання кваліфікацій українських працівників, які працюють за кордоном, а також громадян, які навчаються або мають намір навчатися за кордоном. Це дуже важливі зміни, які складаються з маленьких кроків», - сказала Стефанішина.

Вона наголосила на важливості забезпечення визнання кваліфікацій на двосторонньому рівні, адже сьогодні вимоги в українському законодавстві вже гармонізовані з європейськими.

Віцепрем’єрка також акцентувала, що завдяки рішенням уряду вперше в Україні почнуть визнавати професійні кваліфікації, здобуті в інших країнах.

«Раніше наша держава не визнавала свідоцтва та сертифікати, отримані в ЄС, США чи інших країнах, і ми ставали свідками великої кількості ситуацій, коли надзвичайно професійні люди з високою кваліфікацією та якісною закордонною освітою фактично не мали змоги офіційного працевлаштування на території України», - зауважила вона.

Стефанішина також поінформувала, що у загальноєвропейському нормативному полі та в практиці ЄС є низка загальновживаних підходів та інструментів, які регулюють і розвивають систему кваліфікацій. Зокрема, це механізм визнання професійних кваліфікацій, процедури взаємного визнання цих кваліфікацій та результатів неформального та формального навчання, зазначила вона.

У цьому контексті Стефанішина акцентувала, що гармонізація освітніх та професійних кваліфікацій з європейськими важлива не лише для системи органів освіти в Україні, а й для мобільності робочої сили, розвитку в цілому ринку праці, залучення інвестицій в Україну, а також впровадження міжнародних стандартів.

«Сьогодні ми говоримо про створення можливостей для наших громадян безперешкодно працевлаштовуватися та навчатися за кордоном, насамперед в європейських країнах. Це ті маленькі кроки, які може зробити держава, щоб наші громадяни мали право на гідну працю та визнання їхнього професійного досвіду», - резюмувала віцепрем’єрка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-