Україна і Росія не обговорювали продовження транзиту газу – Зеленський

Україна і Росія не обговорювали продовження транзиту газу – Зеленський

Укрінформ
Предметних зустрічей, на яких би обговорювалося збільшення транзиту газу чи продовження існуючого контракту, між Україною і Росією не відбувалося.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив під час пресмарафону «30 запитань Президенту України», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він нагадав, що діючий контракт на транзит підписаний на термін до 2024 року, й Україна висловила готовність збільшити обсяги транзит газу.

"Я чув риторику з російської сторони, що вони готові продовжити контракт на транзит. Окрім цих заяв я нічого не бачив, предметних зустрічей між нашими людьми - НАКом і Газпромом - не було", - сказав Зеленський.

Як повідомлялося, у жовтні Рада національної безпеки та оборони доручила Кабінету Міністрів опрацювати можливість постачання до Європи додатково щонайменше 55 млрд кубометрів газу на рік.

Водночас у жовтні транзит природного газу українською газотранспортною системою до країн Європи становив 2,634 млрд кубометрів, що на 19% менше, ніж у вересні поточного року.

Поточна транзитна угода між НАК «Нафтогаз України» та російським ПАТ «Газпром» укладена наприкінці 2019 року строком на п’ять років. Вона передбачає бронювання Газпромом потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд кубометрів (178 млн кубометрів на добу) у 2020 році та по 40 млрд кубометрів (110 млн кубометрів на добу) у 2021-2024 роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-