Україна пропонує розширити підтримку ЄБРР проєктів зеленої трансформації - Стефанішина

Україна пропонує розширити підтримку ЄБРР проєктів зеленої трансформації - Стефанішина

Укрінформ
Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина обговорила з делегацією Європейського банку реконструкції та розвитку розширення підтримки ЄБРР проєктів у сфері зеленої трансформації.

Як передає Укрінформ із посиланням на Урядовий портал, про це йшлося під час зустрічі Стефанішиної з віцепрезидентом ЄБРР Аланом Пію та новопризначеним віцепрезидентом з політики та партнерства ЄБРР Марком Боуменом.

Сторони обговорили реалізацію поточних проєктів співпраці з ЄБРР, а також перспективи подальшого співробітництва в контексті підтримки імплементації Україною засад Європейського зеленого курсу та виконання зобов'язань зі скорочення викидів вуглецю.

Віцепрем’єр-міністр зауважила, що протидія змінам клімату потребує більш інтенсивної міжнародної координації та підтримки, а також посилення співпраці між урядом, бізнесом та міжнародними фінансовими організаціями.

“Ми вдячні за послідовну підтримку ЄБРР та вже маємо успішні приклади співпраці. Для втілення якісних змін в Україні підтримка ЄБРР є надзвичайно важливою", – зазначила Стефанішина.

За її словами, “зараз весь світ стоїть на порозі глобальних змін, аби зберегти планету для наступних поколінь. Нещодавня кліматична дискусія на Конференції ООН у Глазго підняла питання зеленої політики на ще вищий рівень. Для України це означає близько 10 млрд євро на зелену трансформацію щорічно протягом наступного десятиліття. Важливо започаткувати співпрацю із Зеленим кліматичним фондом ООН, аби отримати більш широкий доступ до фінансових ресурсів для реалізації проєктів у сфері скорочення викидів парникових газів. Розраховуємо на активну підтримку з боку ЄБРР у цьому питанні".

Вона, зокрема, наголосила, що Україна пропонує розглянути можливість більш широкої підтримки ЄБРР у реалізації інфраструктурних проєктів з енергоефективності та співфінансування декарбонізації у сферах водневої економіки та відновлюваної енергетики.

“Враховуючи успішність такого інструменту як Фонд Східної Європи з енергоефективності та навколишнього середовища (Е5Р), ми готові ініціювати переговори щодо продовження роботи фонду для інвестування в приватний сектор, який також націлений на декарбонізацію. ЄБРР у цьому може зіграти ключову роль”, – додала Стефанішина.

Вона також порушила тему гендерної рівності та повідомила партнерам про майбутню акцію, присвячену 16 дням проти насильства, яка розпочнеться 25 листопада і триватиме до 10 грудня. Стефанішина підкреслила, що дуже цінує увагу міжнародних організацій до питання протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі й висловила пропозицію щодо започаткування програм підтримки жінок-підприємиць, постраждалих від економічного домашнього насильства. В таких випадках жінки могли б отримувати доступні фінансові ресурси для розвитку власної справи.

Як повідомляв Укрінформ, 22 листопада міністр фінансів Сергій Марченко обговорив з новопризначеним віцепрезидентом Європейського банку реконструкції та розвитку з питань політики та партнерства Марком Боуменом перспективи подальшого співробітництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-