Влада має подбати про податкові стимули для газовидобувних компаній - депутат

Влада має подбати про податкові стимули для газовидобувних компаній - депутат

Укрінформ
Влада має налагодити механізм податкових стимулів для компаній, які займаються розвідкою та видобутком природнього газу. 

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив голова підкомітету з питань рентних платежів, екологічного податку та оподаткування АПК Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від «Слуги народу» Олексій Устенко.

«Уряд вже здійснив ряд заходів для того, щоб Україна почала забезпечувати себе газом самостійно, але цього все одно не достатньо. Наступні кроки повинні стосуватись податкового законодавства. Видобуток газу – фінансово затратний процес, тому ми маємо налагодити механізм податкових стимулів для компаній, які візьмуться його добувати», - вважає депутат.

За його словами, на сьогодні Україна має великий потенціал для збільшення видобутку природного газу, і цим варто скористатись задля досягнення енергетичної незалежності.

Устенко нагадав, що наразі йде активна боротьба зі «сплячими» ліцензіями, тобто такими, що не використовуються - за різними оцінками, їх близько третини від всієї кількості.

Зокрема, президент підписав указ про введення в дію рішення Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) від 19 березня 2021 року, згідно з яким у 19 компаній вже анульовано ліцензії та спеціальні дозволи на видобуток і користування українськими надрами.

«Протягом довгого часу все, що стосувалося надр, асоціювалось у людей з корупцією та олігархами. Хто отримував ліцензії, як відбувалась реалізація, скільки податків платили – всі ці питання залишились відкритими. Схеми, за якими видавали раніше ліцензії, і досі незрозумілі. А тому залишати їх в руках бізнесу, який викликає сумніви, категорично не можна», - додав Олексій Устенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-