Макрон анонсував будівництво нових ядерних реакторів у Франції

Макрон анонсував будівництво нових ядерних реакторів у Франції

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що країна збудує нові ядерні реактори, аби зменшити залежність від інших країн у постачанні енергоресурсів, тримати ціни на електроенергію під контролем та досягнути цілей з вирішення екологічних проблем.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

«Ми збираємося вперше за десятиліття відновити будівництво ядерних реакторів у нашій країні та продовжити розвиток відновлюваних джерел енергії», - сказав Макрон у телезверненні до нації.

За його словами, це має гарантувати енергетичну незалежність Франції, електропостачання країни та дозволити досягти цілей, зокрема, вуглецевої нейтральності до 2050 року.

Читайте також: Байден визнав перед Макроном, що США були «незграбними» у питанні субмарин

Макрон не повідомив подробиць, але очікується, що його уряд оголосить про будівництво до шести нових реакторів типу EPR (водо-водяний ядерний реактор покоління 3+) найближчими тижнями.

Як пише агентство, в той час, як Європа бореться з різким підвищенням цін на енергоносії, Франція обирає шлях, відмінний від її сусідів, зокрема Німеччини. Свого часу Берлін відреагував на ядерну катастрофу на АЕС Фукусіма у 2011 році в Японії, прискоривши відмову від атомної енергетики.

Раніше уряд Франції заявив, що не запускатиме жодних проєктів будівництва реакторів EPR покоління 3+ доти, доки державна компанія EDF з великою затримкою не завершить будівництво АЕС Фламанвіль на північному заході Франції.

У жовтні французькі ЗМІ повідомляли, що вплив європейської газової кризи на вартість енергоносіїв прискорив рішення Парижа щодо впровадження технології EPR.

Читайте також: Макрон може відвідати Київ наприкінці листопада - експосол Шамшур

Як повідомлялося, АЕС Фламанвіль (Centrale nucléaire de Flamanville) — діюча атомна електростанція на північному заході Франції в регіоні Нижня Нормандія. До складу АЕС входять два енергоблоки, на яких встановлені реактори з водою під тиском (PWR) P4 розробки Framatome. Електрична потужність кожного реактора - 1300 МВт. АЕС виробляє близько 4% усієї споживаної електроенергії у Франції.

З грудня 2007 року на території АЕС триває спорудження нового європейського реактора третього покоління EPR потужністю 1650 МВт. Будівництво нового реактора викликає масові протести. На думку ряду експертів, частка атомної енергетики у Франції надто велика, що вже створює певні проблеми для енергосистеми країни.

Запуск третього енергоблока планувався на 2012 рік, але через численні технічні проблеми постійно переносився.

Будівництво Фламанвіль-3 пов'язане зі значними збитками. За оцінкою розробника EPR, вартість його спорудження повинна була становити 1 мільярд євро. Контракт на будівництво передбачав витрати на рівні 3 мільярди євро. У липні 2020 року Рахунковий суд Франції завершив 18-місячний поглиблений аналіз проєкту, дійшовши висновку, що загальна передбачувана вартість досягає 19,1 мільярда євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-