Реєстрація цін при проведенні купівлі-продажу землі буде обов’язковою - Мінагро

Реєстрація цін при проведенні купівлі-продажу землі буде обов’язковою - Мінагро

Укрінформ
За підсумками 4 місяців ринку землі лише для 55% укладених угод купівлі-продажу були зареєстровані ціни.

Про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Дзьоба під час онлайн-презентації щомісячного інформаційно-аналітичного бюлетеня "Огляд стану земельних відносин в Україні", передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Мінагрополітики.

"Найнижчий відсоток зареєстрованих цін у Закарпатській області – лише для 21% угод. Абсолютним лідером є Хмельницька область, там ціни зазначені для 76% угод. Зміни, які ми хочемо внести, спрямовані передусім на те, щоб вирівняти цю проблему. Відповідно реєстрація цін при проведенні операції купівлі-продажу земельної ділянки буде обов’язковою», - сказав Дзьоба.

Що стосується діапазону середньої вартості землі за останні 4 місяці, то як показують розрахунки Київської школи економіки, вона становить 31-34 тисячі гривень за гектар, що відповідає розрахункам KSE грудня 2019 року.

«Є дві області-лідери, де ціни на товарну землю є найвищими. Це Київська та Львівська область. У ТОП-5 областей з найдорожчою землею увійшли також Івано-Франківська, Чернівецька та Полтавська області”, - зазначив експерт Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер.

Заступник голови Держгеокадастру, Анатолій Мірошниченко наголосив, що ринок землі с/г призначення подолав дві психологічні позначки: 2000 га с/г землі відчужено, всього маємо 40 000 правочинів.

«Тенденція на ринку стабільна, цифри планомірно ростуть. Разом із Мінагрополітики ми вийшли на фінішну пряму щодо автоматичного визначення оцінки вартості землі, аби в нас не було збоїв в цьому питанні і оціночна вартість не брала гору над ринковою», - зауважив Мірошниченко.

Читайте також: Аграрії отримали понад мільярд доларів доступних кредитів - Лещенко

Як повідомляв Укрінформ, уряд ухвалив постанову «Про затвердження методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок». Тепер Рада відповідної територіальної громади зможе затвердити НГО відразу для всіх земельних ділянок усіх категорій та форм власності на всій території громади за зрозумілими й прозорими процедурами.

Ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів.

Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко на пресконференці «100 днів земельної реформи: сталий розвиток» повідомив, що середня ціна одного гектара землі сільськогосподарського призначення в Україні станом на 9 жовтня 2021року складає близько 33 тис. грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-