Шмигаль анонсував проєкти державно-приватного партнерства з МФК

Шмигаль анонсував проєкти державно-приватного партнерства з МФК

Укрінформ
Кабінет Міністрів і Міжнародна фінансова корпорація розвиватимуть проєкти державно-приватного партнерства в Україні.

Як передає Укрінформ, з посиланням на Урядовий портал, про це йшлося під час онлайн-зустрічі Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля і керуючого директора, виконавчого віцепрезидента Міжнародної фінансової корпорації (МФК) Махтара Діопа.

Вони обговорили співпрацю у сфері інфраструктури й енергетики, розвиток регіонів та ринку капіталів.

Глава уряду підкреслив, що Україна активно відновлює інфраструктуру й прагне розвивати механізм державно-приватного партнерства (ДПП).

За його словами, МФК і Мінінфраструктури узгодили перші дві ділянки дороги для майбутніх проєктів ДПП: Луцьк – кордон Польщі та Харків – Запоріжжя.

“Ми плануємо, що угоди з МФК будуть укладені до кінця цього року. Будівництво за кошти приватних інвесторів відбуватиметься вперше. Дуже важливо залучити якісних інвесторів у перші пілотні проєкти, аби масштабувати механізм на більшу кількість об’єктів”, - зазначив Шмигаль.

Прем’єр-міністр відзначив високий рівень співпраці з МФК щодо підготовки пілотних проєктів концесії морських портів “Ольвія” та “Херсон”.

Читайте також: Регіональні проєкти: Шмигаль розраховує, що IFC збільшить фінансування

Він додав, що враховуючи позитивні результати концесії, співпраця буде продовжена й по “Морському торговельному порту “Чорноморськ”.

“Сподіваємося на пришвидшення роботи щодо імплементації інших проєктів державно-приватного партнерства, зокрема по аеропортах, та концесій залізничних вокзалів”, - зазначив очільник уряду.

Як підкреслив Шмигаль, Україна також зацікавлена розвивати державно-приватне партнерство у відновленні систем зрошення.

“Зміна клімату й виклики, пов’язані з цим, нещодавно зібрали в Глазго багатьох світових лідерів. Важливо знайти правильні кроки на шляху адаптації до змін клімату, і розвиток системи зрошення є одним з них. Україна зацікавлена в співпраці з МФК для залучення інвесторів у розвиток проєктів у сфері іригації”, - зазначив Прем’єр-міністр.

Шмигаль додав, що стратегічною метою України залишається приєднання до енергосистеми ЄС ENTSO-E та розвиток відновлювальної енергетики.

Крім того, глава уряду зауважив, що МФК стала першою міжнародною фінансовою установою, яка підписала угоду про входження до капіталу українського банку з державною часткою і, відповідно, стане акціонером Укргазбанку. Це стало потужним сигналом для всіх інвесторів, що країна виконує свої зобов’язання з реформування банківського сектору та побудови сталої банківської моделі, заснованої на кращих світових практиках.

Шмигаль і Діоп також обговорили фінансування муніципальних проєктів. Очільник уряду подякував МФК за підтримку розвитку муніципальної інфраструктури.

“Розраховуємо на подальше розширення прямого фінансування МФК місцевих органів влади, зокрема в залученні інвестицій до сфери сортування та переробки твердих побутових відходів у містах України”, - підкреслив Прем’єр-міністр.

Крім того, Шмигаль відзначив, що уряд спільно з Національним банком здійснюють успішні кроки щодо розвитку ринку капіталу в Україні. А також уряд напрацьовує механізм впровадження другого (накопичувального) рівня пенсійної системи.

Як повідомлялося, Шмигаль під час виступу на Київському міжнародному економічному форумі 7 жовтня заявляв, що інвестори зацікавлені у 5 проєктах будівництва автобанів в Україні шляхом державно-приватного партнерства.

Міжнародна фінансова корпорація (МФК) - одна з п'яти інституцій Групи Світового банку, створена в 1956 році для заохочення інвестицій приватного капіталу в промисловість країн, що розвиваються.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-