Дефіцит держбюджету цьогоріч становитиме 170 мільярдів гривень - експерт

Дефіцит держбюджету цьогоріч становитиме 170 мільярдів гривень - експерт

Укрінформ
За результатами 2021 року дефіцит загального фонду державного бюджету становитиме близько 170 млрд грн при річному плані 220 млрд грн. 

Про це розповіла керівниця центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки (КШЕ) Дарина Марчак, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу КШЕ.

«За нашими оцінками, на кінець 2021 року дефіцит загального фонду державного бюджету буде дещо нижчим, ніж передбачено Законом про держбюджет з огляду на економію за видатками та борговими виплатами. Але фінансування навіть такого, зменшеного обсягу дефіциту бюджету потребуватиме значної активізації боргових запозичень Мінфіном, що складно реалізувати без активної співпраці з МВФ та виходу на зовнішні ринки», – наголосила Марчак.

За її словами, за листопад-грудень дефіцит становитиме близько 115 млрд грн. І, аби його профінансувати та здійснити заплановані погашення державного боргу (64,4 млрд грн), Мінфіну за два місяці необхідно запозичити близько 180 млрд грн або в середньому по 90 млрд грн на місяць. В той час, як у січні-жовтні середньомісячний розмір запозичень складав близько 40 млрд грн.

Марчак нагадала, що у жовтні набули чинності зміни до держбюджету, що збільшили план доходів та видатків майже на 40 млрд грн, таке рішення Рада ухвалила з огляду на стабільне перевиконання бюджетних доходів протягом попередніх місяців. В результаті планові доходи у жовтні виросли на 2,8 млрд грн, у листопаді – на 31 млрд грн, у грудні – на 5,8 млрд грн.

Читайте також: УКФ просить 200 мільйонів з бюджету для підтримки культури в умовах пандемії

Також у жовтні поточного року продовжили стрімко зростати доходи місцевих бюджетів. За жовтень до них надійшло 34,4 млрд грн, що на 6,4 млрд грн (на 22,9%) більше, ніж за аналогічний місяць минулого року. А за січень-жовтень рівень виконання дохідної частини місцевих бюджетів (без власних надходжень бюджетних установ та міжбюджетних трансфертів) становив 104,9%, що є найкращим показником за останні 4 роки.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про Державний бюджет України на 2022 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-