Лише приватизація може врятувати ОГКХ від «рабства» корупції – депутат

Лише приватизація може врятувати ОГКХ від «рабства» корупції – депутат

Укрінформ
Приватизація ОГХК («Об’єднана гірничо-хімічна компанія») - це єдиний можливий варіант порятунку найбільшого підприємства Європи з видобутку титанових та цирконових руд від корупції.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив голова підкомітету з питань рентних платежів, екологічного податку та оподаткування АПК Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від «Слуги народу» Олексій Устенко.

«Приватизація – це єдиний можливий спосіб врятувати промислового гіганта – підприємство «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», яке знаходиться в «рабстві» корупції, що не дозволяє належним чином виконувати міжнародні зобов’язання. Протягом останніх десятиліть підприємство перебувало під впливом різних політичних груп, які використовували компанію у своїх бізнесових інтересах»,- зазначив депутат.

За його словами, ОГХК, в структуру якого входять Вільногірський гірничо-металургійний та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінати, - дуже цінний актив для України, адже підприємство не тільки є одним з найбільших у світі виробників титанової сировини, а й має розташування, яке дозволяє здійснювати швидке постачання продукції до країн ЄС та СНД.

Однак стабільній роботі підприємства постійно заважають зв’язки з політиками та фінансовими групами, які не бажають «відпускати» компанію зі своїх рук та відтягують приватизацію усіма можливими способами, заявив Устенко.

Читайте також: Чеська Belanto готова взяти участь у приватизації ОГХК

«Це історія, в яку потрапили багато українських підприємств, що мали стратегічне значення для світової промисловості. Керівником призначали «свою людину», яка потім збувала сировину за копійки окремим компаніям. Таким чином бюджет недотримував значні кошти, які мали б йти на розвиток та модернізацію виробництв», - вважає депутат.

Зокрема, за його словами, йдеться про постійне втручання корумпованих владних структур у діяльність ОГКХ, а також блокування її роботи. Наприклад, лише у жовтні було заарештовано кілька потягів з ільменітовим концентратом, які мала отримати американська компанія, завчасно вигравши тендер та сплативши необхідну суму передоплати, сказав депутат.

В результаті, як наголосив Устенко, такі випадки негативно відображаються на іміджі підприємства та його фінансовій спроможності, через що партнери та потенційні інвестори мають певні побоювання щодо доцільності співробітництва.

«На сьогодні Фонд держмайна вже займається тим, щоб торги у грудні не були зірвані. Ми також ведемо роботу над тим, щоб приватизація пройшла успішно», - додав Устенко.

Як повідомляв Укрінформ, ОГХК було утворено у 2014 році шляхом об’єднання потужностей Вільногірського гірничо-металургійного комбінату у Дніпропетровській області та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату у Житомирській області.

З 2019 року перебуває в управлінні Фонду державного майна України. За 8 місяців 2021 року виручка підприємства склала понад 2,68 млрд грн, що на 35,8% перевищує аналогічні показники минулого року. Валовий прибуток склав 839 млн грн, що на 37,3% більше від відповідного показника 2020 року.

Аукціон з приватизації ОГХК перенесли на грудень.

Фото «Слуги народу»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-