Україна у жовтні скоротила імпорт газу на 77%

Україна у жовтні скоротила імпорт газу на 77%

Графік
Укрінформ
У жовтні порівняно із вереснем 2021 року імпорт газу в Україну зменшився на 77%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ).

"Імпорт газу порівняно з попереднім місяцем зменшився на 77% або на 510 млн куб. м. Після зупинки фізичного транзиту газу до Угорщини імпорт з цієї країни до України скоротився в 16 разів, проте не зупинився повністю завдяки віртуальному реверсу. У жовтні з Угорщини імпортували 37 млн куб. м газу", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що лідером у поставках газу до України стала Словаччина, частка якої від загальних обсягів імпорту склала майже 75% (115,9 млн куб. м). Імпорт з Польщі скоротився до 1,8 млн куб. м.

Експорт та реекспорт газу в жовтні зросли на 81%, порівняно з вереснем і склали 479,3 млн куб. м. Замовники експортували до Угорщини 223 млн куб. м, до Словаччини — 191,7 млн куб. м, до Польщі — 53,3 млн куб. м газу.

Крім того, у жовтні з України до Молдови 11,2 млн куб. м газу експортували п’ять постачальників.

За 10 місяців 2021 року Україна імпортувала 2,535 млрд куб. м газу, експорт та реекспорт склав 1,629 млрд куб. м.

"Баланс імпорту-експорту газу залишається позитивним, адже за підсумками 10 місяців 2021 Україна отримала більше газу, ніж експортувала. Однак варто зазначити, що у вересні-жовтні відбір з митного складу перевищує минулорічні показники, особливо в угорському напрямі. З вересня ми спостерігаємо, як на тлі газової кризи в Європі трейдери нарощують реекспорт газу з України, який закачали у сховища в 2020 році. Це підтверджує зручність та ринкову перспективу зберігання газу контрагентів в українських ПСГ, а також продукту short-haul, – прокоментував гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

Читайте також: Україна планує збільшити імпорт газу із Словаччини

В ОГТСУ зауважали, що підсумки жовтня свідчать, що зупинка фізичного транзиту газу до Угорщини через Україну значно обмежила можливості українських та іноземних замовників імпортувати газ цим маршрутом. Проте завдяки наявності альтернативних маршрутів, замовники перейшли на імпорт зі Словаччини.

Як повідомлялося, у вересні порівняно із серпнем імпорт газу в Україну з Європи зріс на 17% - до 665 млн куб. м.

З 1 жовтня 2021 року зупинено транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-