Рада розширила можливості кредитування аграріїв

Рада розширила можливості кредитування аграріїв

Укрінформ
Верховна Рада підтримала створення Фонду часткового гарантування кредитів в сільському господарстві. 

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за ухвалення у другому читанні законопроєкту №3205-2, що регламентує діяльність нової структури, проголосували 262 народні депутати.

Мета діяльності Фонду часткового гарантування кредитів в сільському господарстві – підтримка малих і середніх сільськогосподарських підприємств, які мають у власності або орендують до 500 га землі сільгосппризначення. Для цього держава гарантуватиме виконання зобов’язань аграріїв за кредитними договорами.

За задумом авторів законопроєкту, створення Фонду покращить доступ суб’єктів господарювання, що займаються первинним виробництвом сільгосппродукції, до кредитних ресурсів, сприятиме розширенню виробництва, поліпшенню фінансового стану таких підприємств та підвищенню їхньої конкурентоспроможності.

Передбачено, що Фонд часткового гарантування набуде статусу небанківської фінустанови і отримає відповідну ліцензію, оскільки, за законом, надання кредитних гарантій належить до категорії фінансових послуг. Визначено, що статутний капітал Фонду формуватиметься за рахунок коштів державного бюджету і вкладів учасників.

Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві надаватиме гарантії в обсязі до 50% непогашеної суми основного боргу за позикою. Такі гарантії діятимуть впродовж усього терміну дії кредитного договору, але не більше 10 років. Механізми кредитування будуть подібні тим, що передбачені програмою “Доступні кредити 5-7-9%”.

Читайте також: Аграрії отримали понад мільярд доларів доступних кредитів - Лещенко

Фонд гарантування пропонуватиме портфельні гарантії, які банки використовуватимуть як частину основної застави. Це має здешевити вартість кредитування аграріїв із нинішніх 20-22% до 15-17% річних (як в інших секторах економіки).

Як повідомлялося, з початку року українські аграрії отримали понад 26 млрд грн за програмою “Доступні кредити 5-7-9%”. Це — фактично половина всієї суми пільгових позик, одержаних вітчизняним бізнесом. Дію програми продовжено на наступний рік: ухваленим у першому читанні законопроєктом про держбюджет-2022 на компенсацію відсоткових ставок передбачено 3 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-