Росія може перешкоджати Україні у синхронізації з ENTSO-E - експерт

Росія може перешкоджати Україні у синхронізації з ENTSO-E - експерт

Укрінформ
Росія сприймає синхронізацію Об'єднаної енергосистеми України з Європейською мережею операторів системи передачі електроенергії (ENTSO-E) як загрозу національній безпеці; зручним для створення перепон у синхронізації буде ізольований режим.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив експерт з енергетичних питань, екс-заступник начальника департаменту енергоефективності НАК "Нафтогаз України" Олексій Хабатюк.

За його словами, для Росії плани відділення ОЕС України із синхронізацією з ENTSO-E є болючим, в тому числі з ідеологічних причин, адже це вдаряє по амбіціях мати серйозний геополітичний вплив у регіоні та світі. Крім того, Росія сприймає синхронізацію як загрозу своїй національній безпеці і буде застосовувати всі наявні інструменти, щоб вплинути на цей процес.

«Ізольований режим, який має бути (у лютому - ред.), є для них надзручним об’єктом для удару», - вважає Хабатюк.

Він зауважив, що Росія може чинити перепони у постачанні будь-яких енергоносіїв (дизпалива, вугілля, тощо), де вона має вагому частку в імпорті. Вона також може використовувати дискредитацію України перед європейськими партнерами.

Експерт підкреслив, що перший ізольований режим є індикативним і він припаде на складну загальну ситуацію в енергетиці. Так, загрозливою виглядає ситуація із запасами вугілля. Вже лунають заклики до використання газу в тепловій генерації, однак, на думку Хабатюка, це зможе пом'якшити ситуацію у перспективі одного-двох місяців.

Хабатюк нагадав, що Росія вже неодноразово починала протидіяти Україні в газових питаннях у період кінця зими - початку весни, коли запаси газу були низькими, а температура знижувалась.

«Що зараз зробити? Це, по-перше, в екстреному порядку переплачувати на закупівлях (ресурсів - ред.). Друге – це все-таки проводити адекватну кампанію серед населення, готуватися до того, що можуть бути серйозні перебої в енергопостачанні, закликати до економії», - вважає експерт.

За його словами, ресурс в економії споживання не варто недооцінювати, але для такої мобілізації населення критичним є питання довіри до держави.

Як повідомлялося, Україна технічно готова до синхронізації Об'єднаної енергетичної системи України (ОЕС України) з Європейською мережею операторів системи передачі електроенергії (ENTSO-E).

Читайте також: Шмигаль запевняє, що прийняті усі рішення для початку опалювального сезону

До кінця 2022 року Об'єднана енергосистема України має вийти на паралельний режим роботи з Європейською мережею операторів системи передачі електроенергії (ENTSO-E).

Синхронізація Об'єднаної енергосистеми України з ENTSO-E запланована на 2023 рік. На лютий 2022 року запланована тестова робота ОЕС та енергосистеми Молдови в ізольованому режимі, що є одним з етапів інтеграції вітчизняної енергосистеми до ENTSO-E.

ENTSO-E - європейська мережа операторів системи передачі електроенергії, що об'єднує 43 операторів у 36 країнах Європейського континенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-