Добровільно задекларували активів більш як на ₴113 мільйонів – голова Податкової служби

Добровільно задекларували активів більш як на ₴113 мільйонів – голова Податкової служби

Укрінформ
З початку старту добровільного декларування доходів вже задекларовано 113,4 млн грн, а сума задекларованого до сплати збору склала 6 млн грн.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив голова Державної податкової служби Євген Олейніков.

"Громадяни подають декларації, з кожним днем їх кількість зростає та вже на сьогоднішній день задекларовано 113,4 млн грн різних типів активів, сума задекларованого до сплати збору склала 6 млн грн", – сказав Олейніков.

За його словами, закон про добровільне декларування – це не ресурсний закон, який має на меті спрямувати додаткові кошти до бюджету за рахунок громадян. "Навпаки, у проєкті закону про державний бюджет на 2022 рік, в проєкті його дохідної частини, від податкових надходжень не закладено жодної копійки надходжень від податкової амністії. Основна мета цього закону зовсім інша – надати цивілізовану можливість громадянам амністувати свої нелегальні статки без кримінальної відповідальності. Тому підбивати конкретні підсумки кампанії добровільного декларування ще зарано, практично вона тільки розпочалась та набирає обертів", – зауважив Олейніков.

Читайте також: Чи є об’єктом добровільного декларування житловий будинок у спільній власності – роз'яснення ДПС

При цьому він нагадав, що у межах добровільного декларування можна легалізувати статки, які придбані за рахунок доходів, з яких не сплачені податки. При цьому громадянин, який бере участь у добровільному декларуванні, звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності за несплату податків з таких доходів.

Крім того, ставка збору з одноразового декларування суттєво менша від традиційної ставки оподаткування доходів. Якщо загальноприйнята ставка податку з доходів фізичних осіб становить 18%, то в рамках податкової амністії можливо легалізувати доходи за ставками від 2,5% до 9%, залежно від типу активу, який громадянин задекларує. У подальшому, при запровадженні непрямих методів визначення доходу, об’єкти і активи, зазначені в одноразовій декларації, не будуть враховуватись як такі, доход на отримання яких має бути підтверджений.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 вересня 2021 року громадяни України отримали можливість одноразово задекларувати доходи, нерухоме і рухоме майно, щоб у майбутньому уникнути неприємних запитань про їх походження.

Читайте також: Від добровільного декларування бюджет вже отримав 4,5 мільйона - Гетманцев

У липні Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів і підвищення податкової культури громадян шляхом введення одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами активів, що їм належать, і сплати одноразового збору в бюджет". Документ створює стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, і сприятиме залученню в економіку додаткових ресурсів. Процедура декларування є абсолютно добровільною, декларант при цьому не повинен підтверджувати джерела своїх доходів.

Фото: Державна податкова служба України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-