Чи є об’єктом добровільного декларування житловий будинок у спільній власності – роз'яснення ДПС

Чи є об’єктом добровільного декларування житловий будинок у спільній власності – роз'яснення ДПС

Укрінформ
Будинок у спільній сумісній чи спільній частковій власності площею не більше 240 кв. метрів вважається активом, з якого вже сплачені податки, якщо фізособа має право власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення.

Як повідомляє Укрінформ, таке роз'яснення надали в Державній податковій службі.

У ДПС послалися на п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, де визначено склад та обсяг активів, джерела одержання яких у разі невикористання фізичною особою права на подання одноразової декларації вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори.

До таких активів належать, зокрема, "житловий будинок/житлові будинки, зареєстрований/зареєстровані у встановленому порядку в Україні, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв. м, або житловий будинок незавершеного будівництва чи будинки незавершеного будівництва, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв. м, за умови наявності у такої фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення".

Однак якщо будинок був одержаний (набутий) фізичною особою за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, "такий об’єкт майна може бути об’єктом одноразового (спеціального) добровільного декларування".

Фізична особа "самостійно приймає рішення щодо визначення активів, які будуть зазначені нею в декларації", наголосили в ДПС.

Читайте також: «Податкова амністія»: в Україні стартувало добровільне декларування

Як повідомляв Укрінформ, громадяни України з 1 вересня 2021 року мають мають рік на подання одноразової добровільної декларації із зазначенням активів, що їм належать, із яких не були сплачені податки і збори. Одноразове добровільне декларування фізичними особами їх активів та сплата одноразового збору до бюджету передбачені Законом №1539.

Запропоновано три основні ставки: 5% - загальна ставка для валютних цінностей та майна, що знаходяться в Україні; 9% - для закордонних активів; 2,5% - для декларування активів у вигляді ОВДП.

Постановою Правління Національного банку України від 5 серпня 2021 року №83 затверджено положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-