Енергоодиниці замість кубометрів: Рада ухвалила закон про зміну системи обліку газу

Енергоодиниці замість кубометрів: Рада ухвалила закон про зміну системи обліку газу

Укрінформ
Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №2553 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії».

Документ підтримали 250 депутатів, передає кореспондент Укрінформу.

Законопроект № 2553 дозволить виконати зобов’язання України за договором про заснування Енергетичного співтовариства та за Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. 

Документ передбачає, що розрахунки на ринку природного газу під час приймання-передачі до/з газотранспортної або газорозподільної системи, купівлі-продажу, постачання, споживання природного газу, надання послуг з транспортування, розподілу, зберігання (закачування, відбору) природного газу або послуг установки LNG будуть здійснюватися за обсягом природного газу в одиницях енергії – кіловат-годинах (кВт-год.). Крім того, у платіжках за послуги постачання тепла інформація про спожитий споживачем обсяг послуги буде надаватись у кіловат-годинах.

Читайте також: Успішний досвід Польщі на газовому ринку відкриває нові можливості для України - ОГТСУ

"Доопрацьовуючи законопроєкт у комітеті, ми відреагували на кілька проблем, які сформувались на газовому ринку в цей опалювальний сезон. Зокрема, для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків ми встановимо ціну газу, яка встановлена для населення", - повідомив під час обговорення законопроєкту член парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанін.

Норми про облік газу в енергетичних одиницях почнуть працювати з 1 травня 2022 року. Норма про дорівнювання ОСББ до категорії населення почне діяти після підписання законопроєкту Президентом України.

Як повідомлялося, Укртрансгаз побудує пункти виміру газу на дев’яти підземних сховищах газу за євростандартами. Вузли обліку забезпечуватимуть вимірювання газу, в тому числі, в енергетичних одиницях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-